Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Hasičov z Dubnice nad Váhom nominovali na medzinárodnú cenu 112 Awards

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ocenenie budú udeľovať v Bukurešti v apríli tohto roku.

Trenčín 29. januára (TASR) – Profesionálnych hasičov z Hasičskej stanice v Dubnici nad Váhom Jaroslava Malenčíka a Juraja Kopčana nominovali na prestížne záchranárske ocenenia. V lete minulého roku s nasadením vlastných životov zachránili z potopeného automobilu život mladého človeka.

Podľa šéfa preventívno-technického oddelenia Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Miroslava Tužinského medailu za hrdinský čin prevzali obaja profesionálni hasiči z rúk ministra vnútra Roberta Kaliňáka na minuloročnom podujatí Rescue fórum v Banskej Bystrici. Zároveň boli nominovaní na ocenenia Zlatý záchranársky kríž a medzinárodné ocenenie 112 Awards, ktoré budú udeľovať v Bukurešti v apríli tohto roku.

K nehode došlo vlani v lete, keď v obci Dulov v Ilavskom okrese vošiel automobil so štvorčlennou posádkou do rybníka. Traja pasažieri z automobilu vyplávali, štvrtý zostal zakliesnený v aute pod vodou.

„Jaroslav Malenčík a Juraj Kopčan doplávali asi 12 metrov k miestu, kde ešte stále bolo vidieť svetlá potopeného automobilu. Jeden osvetľoval miesto ponoru a druhý sa ponoril do trojmetrovej hĺbky, kde vplával cez otvorené okno do vozidla. Tam podľa hmatu našiel hľadanú osobu. Po uvoľnení zo sedadla sa aj s mladíkom vynoril a pomocou kolegu uviazaného na lane ich pritiahli k brehu. Spolu so zdravotníkmi začali s resuscitáciou. Po obnovení životných funkcií pomohli naložiť postihnutého do vozidla zdravotnej záchrannej služby,“ priblížil Tužinský.

Ako dodal, výnimočnosť zásahu bola v tom, že veliteľ zásahu sa rozhodol využiť prostriedky, ktoré mal k dispozícii na záchranu života. Rozhodol o nasadení pretlakového autonómneho dýchacieho prístroja, hoci tento je určený na zásahy pri požiaroch.

„Nehľadiac na to, že nie je vycvičený potápač a voda mala teplotu okolo 12 stupňov, sám sa ponoril k utopenej osobe. Zachoval dostatok rozvahy, zorientoval sa v tme, identifikoval postihnutého a vyslobodil ho z vozidla. Zásah v tme je zložitý aj pre skúsených potápačov, pretože vozidlo sa pri zanáraní prevrátilo,“ doplnil Tužinský s tým, že i napriek času, ktorý strávil mladík pod vodou, nedošlo k poškodeniu mozgu a chlapec žije plnohodnotný život.