Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Festival Jeden svet prinesie do Prievidze tento rok 27 filmov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dokumentárne filmy sa budú venovať problematike ľudských práv.

Prievidza 6. marca (TASR) - Celkom 27 dokumentárnych filmov o ľudských právach, deväť hostí a viacero sprievodných podujatí prinesie do Prievidze medzinárodný filmový festival Jeden svet v dňoch 17. až 22. marca. V tomto meste sa bude konať v Dome kultúry už po siedmy raz. Informoval o tom Ivan Sýkora, predseda občianskeho združenia Berkat, ktoré je organizátorom podujatia.

Festival otvorí svetová premiéra filmu DanubeStory, ďalšie dni prinesú snímky o živote v rôznych častiach sveta a v bývalom Československu, o slovenskej rozvojovej pomoci v zahraničí, obchodovaní s ľuďmi, problematike školstva, aktivizmu a internetu. Diváci tiež budú môcť vidieť snímky z krajín ako Peru, Palestína, Irán, Rusko, Azerbajdžan i z oblasti rovníkovej Afriky. K témam sa vyjadria aj hostia, ktorí sa venujú rôznym činnostiam v rámci celého sveta. Záverečný film festivalu bude prekvapením, pôjde o spomienku na minuloročného hosťa.

Jeden svet ponúka aj množstvo sprievodných podujatí

Sprievodnými podujatiami budú výstavy fotografií YouDoToo z Ugandy a Ľudské práva v rozvojovej spolupráci v Dome kultúry, ale aj fotovýstava Afriktivity, ktorú si budú môcť záujemcovia pozrieť na Námestí slobody už niekoľko dní pred festivalom. "V priestoroch Domu kultúry umiestnime tiež Gift box, ktorý pútavým spôsobom upozorňuje na problém obchodovania s ľuďmi. Samozrejmosťou je verejná zbierka Berkat pomáha či podpora prostredníctvom dvoch percent z dane. Možnosti pomôcť premiérovo doplní zbierka vecí Od ihly až po bicykel pre občianske združenie Maják zo Zlatých Moraviec," priblížil Sýkora.

Výťažok z tohtoročného festivalu pôjde na účely verejnej zbierky Berkat pomáha, konkrétne na transplantácie očných rohoviek nevidiacim v Afganistane a na pomoc komunite v horskej dedinke Agouti v Maroku.

Podrobný program podujatia je zverejnený na internetovej stránke www.jedensvet.prievidza.net. Celoslovenským organizátorom festivalu je občianske združenie Človek v ohrození.