Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Dobrovoľníci v Handlovej obnovili historickú márnicu v Novej Lehote

Na snímke márnica na cinotríne v Novej Lehote, ktorý patrí k najstarším na hornej Nitre. Nová Lehota, 26. decembra 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Cintorín, na ktorom sa nachádza márnica, je podľa slov Galbavej pamätihodnosťou a patrí k najstarším zachovaným na hornej Nitre.

Handlová 26. decembra (TASR) - Nová Lehota, miestna časť Handlovej, sa už môže pochváliť zrekonštruovanou márnicou z 19. storočia. Pamiatku, ktorá patrí k najstarším zachovaným na Slovensku, obnovili v uplynulom období občianske združenie Handlová - moje mesto, mesto Handlová a obyvatelia Novej Lehoty.

"Márnicu sme vlastne začali opravovať náhodne, pretože tu bola zarastená v stromoch, zahrabaná v hline, lebo sa už nepoužívala na svoje účely," ozrejmila Helena Galbavá zo združenia Handlová - moje mesto.



Dobrovoľníci nahradili starú, pôvodne prepadnutú strechu novou, upravili okolie márnice, jej vnútorné steny vyčistili, zakonzervovali a vyplnili špárovacou hmotou. Na pamiatke osadili aj nové dvere. "A keďže dedina ako keby odchodom svojich pôvodných obyvateľov v roku 1945 zomrela, rok bola prázdna, tak sme tu urobili pamätník vysťahovaným obyvateľom, ktorí odišli väčšinou do Nemecka," doplnila Galbavá. Spresnila, že na tabuliach v márnici je dovedna 265 čísiel domov a 1450 až 1460 mien obyvateľov.

Cintorín, na ktorom sa nachádza márnica, je podľa slov Galbavej pamätihodnosťou a patrí k najstarším zachovaným na hornej Nitre. "Je vzácny tým, že aj keď bol postavený na dedine, je to cintorín mestského typu. Má krásnu vstupnú bránu, ktorú vyrobili v Štiavnici, je tu zachovaný pekný kríž z čias, keď bola postavená aj márnica," dodala.

Občianske združenie sa snaží o obnovu aj ďalších pamiatok v Handlovej, medzi inými ide o kostoly v Novej Lehote a centre mesta či Kaplnku sv. Jána Nepomuckého pri dome kultúry v centre.