Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Trenčiansky kraj

Na tohtoročnej Cigeľskej kose súťažilo 54 koscov

Na snímke súťažiaci s diváckou kulisou Foto: TASR/Alexandra Moštková

Kosci boli rozdelení v rámci Koseckej ligy i Cigeľskej kosy do štyroch kategórií.

Cigeľ 26. júla (TASR) - Celkom 54 mužov, žien a detí z celého Slovenska si dnes zmeralo sily na 4. ročníku Cigeľskej kosy, ktorá bola zároveň aj posledným kolom celoslovenskej Koseckej ligy. Súťaž v kosení trávy ručnou kosou na Sebedražských lúkach v Cigli (okres Prievidza) ponúkla návštevníkom okrem športových výkonov koscov aj kultúrny program.

"Boli tu kosci zo Šariša, Nižného Hrušova, Poproča, ďalej z Pohorelej, Hruštína, Klina, Martina, Krpelian či Drahoviec a samozrejme domáci súťažiaci," uviedol pre TASR starosta Cigľa Štefan Mjartan. Najmladším účastníkom bola 8-ročná Monika Kľusková z Hruštína, najstarším 81-ročný Štefan Wolf z Novej Bane.

Kosci boli rozdelení v rámci Koseckej ligy i Cigeľskej kosy do štyroch kategórií, a to deti, ženy, chlapi nad 60 rokov a chlapi do 60 rokov. Spomedzi nich rozhodcovia vybrali aj víťazov v kategóriách kosa 120 cm, majster Cigľa a družstvá. Úlohou účastníkov bolo čo najrýchlejšie a najlepšie pokosiť políčko, ktorého rozmery sa odvíjali od samotných kategórií.

V rámci Cigeľskej kosy sa víťazom v detskej kategórii stal Jakub Kurjan z Poproče, v kategórii žien uspela Agneša Zemenčíková z Vaňovky, chlapov nad 60 rokov Štefan Mjartan z Cigľa a chlapov do 60 rokov Milan Kľuska z Hruštína. V kategórii kosa 120 cm je víťazom Ľubomír Košút z Klina, v družstvách družstvo z Hruštína. Majstrom Cigľa je Rastislav Minich.

Na snímke súťažiaca v kategórii žien
Foto: TASR/Alexandra Moštková
Svojich víťazov má aj tohtoročná Kosecká liga. V kategórii chlapov do 60 rokov sa majstrom Slovenska stal Ľubomír Košút z Klina, v kategórii chlapov od 60 rokov Štefan Mjartan z Cigľa. Majsterkou Slovenska je Emília Šeligová z Hruštína, spomedzi detí uspel Jakub Kurjan z Poproče.

Podľa cigeľského starostu a nového majstra Slovenska je Cigeľská kosa výnimočná tým, že v okolí obce sa podobná súťaž nekoná. "Tento štvrtý ročník je tiež s folklórnym nádychom. Sú tu folklórne skupiny z východu Šarišske gavaľire, Hájiček, máme tu gajdošov, náš spevokol. Tieto skupiny dotvárajú tú perfektnú atmosféru, ktorá tu pri kosení panuje," ozrejmil.

"Vrátili sme sa k tradícii, vrátili sme sa k tráve, k tomu, čo naši pradedovia, praotcovia prakticky každodenne vykonávali. Dnes je skutočne rarita stretnúť sa v takomto hojnom počte na takomto krásnom podujatí," podotkol Ladislav Mikuš z občianskeho združenia Vrchvoda z Cigľa, ktorého členovia pomáhali pri organizácii podujatia.

Ligu v kosení ručnou kosou, ktorá je rozdelená na deväť kôl v rôznych častiach Slovenska a vyvrcholila dnes v Cigli, organizuje občianske združenie Slovenský kosecký spolok na čele so staršinom Miroslavom Ledeckým z Drahoviec pri Piešťanoch. "Stretávajú sa tu výnimoční ľudia z celého Slovenska, ktorí obetujú čas, peniaze, voľno pri svojich rodinách. Je tu neskutočná partia ochotných obetavých ľudí, ktorí sú schopní pripraviť súťažné políčka, zabezpečiť občerstvenie, a to v perfektnej atmosfére. U nás neexistujú protesty, oživujeme folklór, tradície, kroje," dodal Ledecký.

Organizátorom podujatia, ktoré bolo súčasťou mikroprojektu cezhraničnej spolupráce Slovenskej a Českej republiky Hornonitrianske folklórne leto, bola obec Cigeľ, Slovenský kosecký spolok a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.