Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Ako sa vyvíjala chorobnosť v Trenčianskom kraji?

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Najvyššiu chorobnosť na ARO zaznamenali hygienici tento týždeň v okrese Trenčín, najnižšiu v okrese Myjava.

Trenčín 6. apríla (TASR) - Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) v tomto týždni v Trenčianskom kraji ubudlo. Lekári nahlásili 4410 ARO, čo predstavuje chorobnosť 1398,9 chorého na 100.000 osôb. Oproti minulému týždňu klesla chorobnosť o 2,35 percenta. Informovala o tom hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne (RÚVZ) Ľudmila Bučková.

Najvyššiu vekovo špecifickú chorobnosť (5028,6 chorého na 100.000 osôb) lekári nahlásili vo vekovej skupine do piatich rokov. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 337 na chrípku, čo predstavuje chorobnosť 106,9 chorého na 100.000 osôb. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť (424,3 chorého na 100.000 osôb) je vo vekovej skupine šesť až 14-ročných. Oproti minulému týždňu klesla chorobnosť o 23 percent. V Trenčianskom kraji zaznamenal RÚVZ v Trenčíne 47 komplikácií.

Najvyššiu chorobnosť na ARO zaznamenali hygienici tento týždeň v okrese Trenčín, najnižšiu v okrese Myjava.

Pre chrípku a ARO nemuseli tento týždeň prerušiť vyučovanie v žiadnej škole v Trenčianskom kraji.

Chrípky a respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji ubudlo


Banská Bystrica 6. apríla (TASR) - Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v Banskobystrickom kraji v tomto týždni poklesol. V porovnaní s 13. kalendárnym týždňom poklesol výskyt ARO o 11 percent a CHPO o päť percent. "Počet prípadov je však stále vyšší, ako bol vlani v tom istom čase. V prípade ARO o 28 percent a CHPO až o tretinu," informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Epidemiológovia celkovo tento týždeň evidovali takmer 4230 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1330 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho je chrípke podobných ochorení 259, čo predstavuje chorobnosť 81 na 100.000 osôb.

Najviac chorých na ARO bolo v tomto týždni v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Zvolen a Banská Bystrica. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica a Žiar nad Hronom.

Ochorenia na ARO aktuálne najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, ale aj deti základných škôl. Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.