Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Slovák Novota z Rapidu bude hrať proti AS Trenčín o postup do EL

Slovenský brankár Ján Novota (vpravo) z Rapidu Viedeň dokáže svojimi zákrokmi dostať hráčov do zúfalstva. Foto: TASR/AP

Futbalisti slovenského šampióna AS Trenčín majú historickú šancu vybojovať si účasť v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Futbalisti slovenského šampióna AS Trenčín majú historickú šancu vybojovať si účasť v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA. Ich súperom v dvojzápase play off EL 2016/2017 bude rakúsky vicemajster SK Rapid Viedeň. Úvodný súboj je na programe vo štvrtok 18. augusta na štadióne MŠK Žilina s výkopom o 21.05 h, odveta sa hrá o týždeň neskôr vo Viedni.

Trenčania sa presunuli do EL po vypadnutí z Ligy majstrov. V 3. predkole proti poľskému šampiónovi Legii Varšava nedokázali v dvojzápase skórovať, stopku im vystavila prehra 0:1 v prvom stretnutí v Žiline. Kouč AS Martin Ševela nemal k dispozícii viacerých hráčov, pre zranenia či účasť na olympiáde v Rio de Janeiro chýbali Lukáš Skovajsa, Ibrahim Rabiu či Kingsley Madu.

Proti Rapidu však bude situácia iná. Do zostavy sa po problémoch s členkom vracia motor hry stredovej formácie Rabiu a pripravený bude aj Jakub Paur, ktorého Trenčín získal zo Žiliny. V generálke na štvrtkový duel majster SR vyhral v Senci nad Dunajskou Stredou 3:2 a dosiahol druhý triumf v novej sezóne Fortuna ligy.

Víťazstvo nad DAC nevidel Ševelov asistent Norbert Guľa, ktorý vo Viedni sledoval duel Rapidu proti Admire Wacker Mödling. Favorit nezaváhal a vyhral presvedčivo 4:0, po dva góly zaznamenali stredopoliar Louis Schaub a kapitán mužstva Stefan Schwab.

"Domáci boli jasne lepší, boli futbalovejší. V ich hre sa vyskytuje veľká variabilita, zmeny pozícií, sú silní na lopte a dobre kombinujú. Súper má kvalitu, ale veríme, že je zdolateľný. Recept na úspech môže viesť cez hru jeden proti jednému a cez rýchly prechod do útoku," uviedol Guľa pre oficiálny klubový web AS.



Rapid postúpil do play off EL cez bieloruské Torpedo Žodino, keď po bezgólovej remíze u súpera triumfoval doma jasne 3:0. Zverencom nemeckého trénera Mika Büskensa sa darí aj v domácej Tipico Bundeslige. Zo štyroch zápasov vyhrali tri a v tabuľke sú druhí. Súboj proti Trenčanom bude mať špeciálnu príchuť pre brankára Rapidu Jána Novotu, ktorý nastúpi proti svojim krajanom. Gólman slovenskej reprezentácie mal v uplynulých dňoch zdravotné problémy, keď ho trápil hnisavý zápal mandlí.

"Už som v poriadku a naplno trénujem. Na zápas proti slovenskému majstrovi budem k dispozícii. Trenčín má mladé a behavé mužstvo s dobrou ofenzívou. V prvom zápase si chceme utvoriť dobrú štartovaciu pozíciu pred odvetou," povedal Novota pre oficiálny web Rapidu.

Prvý zápas play off EL AS Trenčín - SK Rapid Viedeň je na programe vo štvrtok 18. augusta na štadióne MŠK Žilina, ako hlavný rozhodca ho povedie Stefan Johannesson zo Švédska.

Európska liga UEFA 2016/2017 - 1. zápas play off
AS Trenčín - SK Rapid Viedeň (18. augusta, 21.05 h, rozhoduje: Johannesson, Švéd.)

predpokladané zostavy:
AS Trenčín: Chovan - Šulek, Kleščík, Rafael, Holúbek - Lawrence - Kalu, Paur, Rabiu, Bala - Janga
Rapid Viedeň: Novota - Pavelič, Schosswendter, Dibon, Schrammel - Močinič, Schwab - Schaub, Szantó, Schobesberger - Joelinton