Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovská radnica chce nasledujúce 3 roky čerpať fondy na opravy škôlok

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Plán projektových zámerov v oblasti školstva počíta s modernizáciou a rekonštrukciou MŠ Radlinského, 5. apríla, 9. mája, Hollého, J. C. Hronského, ako i Komenského.

Bánovce nad Bebravou 2. marca (TASR) - Viac ako sedem miliónov eur chce získať bánovská radnica na svoje projekty z eurofondov či iných dotácií, prioritne sa chce pritom zamerať na rekonštrukcie budov materských škôl (MŠ). Vyplýva to z Návrhu priorít projektových zámerov pre roky 2015 až 2018, ktorý schválili bánovskí mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom februára.

"Využívame teraz výzvy, ktoré budú v rámci programového obdobia 2014 až 2020, a jedna z takých najakútnejších vecí, ktorá je v rámci možnosti čerpania fondových finančných príspevkov, sú materské škôlky. Toto je taká prioritná os, pretože všetky máme v zlom stave," uviedol pre TASR primátor mesta Marián Chovanec.

Plán projektových zámerov v oblasti školstva počíta s modernizáciou a rekonštrukciou MŠ Radlinského, 5. apríla, 9. mája, Hollého, J. C. Hronského, ako i Komenského. Projekty by sa však mali dotknúť aj základných škôl (ZŠ) - na ZŠ Gorazdova by to bolo vybudovanie jazykovej učebne, na ZŠ Partizánska, Komenského a Školská zase obstaranie a modernizácia prírodovedných a technických učební.

Investície by radnica chcela získať aj na riešenie sociálnych služieb v meste. "Určite toto mesto a vôbec celý okres potrebujú riešiť otázku domova sociálnych služieb a umiestňovanie seniorov. V majetku mesta máme budovu bývalej základnej školy, ktorú by sme na tento účel v budúcnosti z nejakých finančných prostriedkov chceli zrekonštruovať, a tak by sme poriešili túto situáciu, ktorá nás veľmi trápi," načrtol Chovanec.

Plán počíta aj s budovaním cyklotrás, ako pripomenul primátor, mesto sa s týmto projektom zaoberalo aj v minulom roku, len "stroskotal" pre vyrovnanie v súvislosti s pozemkami. "Vlastníci pozemkov povedali, že za žiadnych okolností toto nie. Ale hľadáme teraz nové možnosti, či v rámci infraštruktúry mesta, kde by bol vybudovaný vnútorný cyklistický okruh, alebo sú aj možnosti prepojenia s okolitými obcami, poľnými cestami, chceme využiť aj povodia," spresnil. Radnica má tiež záujem získať prostriedky na revitalizáciu mestského parku a regeneráciu sídliska Dubnička.

Všetky navrhované projekty majú už aj vyčíslené orientačné náklady. Súhrnná investícia do škôlok predstavuje 1.602.186 eur, v prípade škôl ide o sumu 84.000 eur. Riešenie sociálnej otázky vyčíslila radnica na 3.477.306 eur, cyklotrasy na 1.200.000 eur, revitalizáciu parku na 350.000 eur a regeneráciu sídliska na 348.700 eur.