Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Obranca R. Suchý začína ako trénerskú kariéru: Teším sa na to, hovorí

Na snímke zľava hráč Popradu Patrik Koyš a Radoslav Suchý z Liptovského Mikuláša v zápase 9. kola hokejovej Tipsort ligy HK Poprad - MHK 32 Liptovský Mikuláš v Poprade 7. októbra 2018. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vo veku 43 rokov sa mu naskytla príležitosť vrátiť sa do materského Popradu, v ktorom pôsobil vo viacerých etapách kariéry.

Poprad 3. júla (TASR) - Slovenský hokejový obranca Radoslav Suchý ukončil aktívnu kariéru. Pri hokeji však zostal a prijal ponuku HK Poprad pôsobiť ako asistent trénera pri juniorskom tíme.

"Už to smerovalo ku koncu kariéru a možnosť ostať pri hokeji a pôsobiť ako tréner som uvítal," priznal pre TASR.

Uplynulé dve sezóny odohral v drese Liptovského Mikuláša a hoci bol platnou súčasťou mužstva, myšlienky na koniec kariéry boli čoraz častejšie. "Už dlhšie to k tomu smerovalo. Minulé 2-3 sezóny som si už uvedomoval aj vek, prišli aj nejaké zdravotné problémy, pre ktoré som vynechal zápasy. V nedávnych sezónach som bol, údajne, najstarší obranca v profesionálnych súťažiach, takže už bolo načase skončiť," poznamenal s úsmevom.

Vo veku 43 rokov sa mu naskytla príležitosť vrátiť sa do materského Popradu, v ktorom pôsobil vo viacerých etapách kariéry. Aj ponuka z vedenia klubu ujať sa juniorského tímu prispela k rozhodnutiu ukončiť kariéru. "Určite áno. Možnosť zostať pri hokeji som uvítal. V Poprade sa do mládeže angažuje aj primátor mesta a mne je veľmi sympatická vízia, s akou chce formovať trénerské tímy. Myšlienka mať jedného odborníka s licenciou a popri ňom kolegu so skúsenosťami z praxe je podľa mňa správna."

Na snímke Radoslav Suchý z Popradu (vpravo) a Eric Hartzel z Nitry počas zápasu 45. kola hokejovej Tipsport Ligy medzi HK Poprad a HK Nitra v Poprade 14. februára 2017.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Radoslav Suchý bol na prelome tisícročí stabilnou súčasťou slovenskej reprezentácie. Trikrát štartoval na majstrovstvách sveta, okúsil aj atmosféru ZOH (2006) a Svetového pohára (2004). V zbierke cenných kovov má striebro a bronz z MS. Spomínať môže aj na 12 rokov v zámorí. Ako 18-ročný zamieril do Kanady, po rokoch v nižších súťažiach (QMJHL, IHL, AHL) si vybojoval zmluvu s klubom NHL Phoenix Coyotes. V klube, ktorý v tom čase patril legendárnemu Wayneovi Gretzkému, odohral 5 kompletných sezón. Po "výlukovej" sezóne 2004/2005 sa ešte na jednu sezónu vrátil do NHL a v drese Columbusu Blue Jackets nastúpil do 79 zápasov. V roku 2006 sa rozlúčil s NHL, v ktorej odohral celkovo 461 zápasov (bilancia 14 gólov, 59 asistencií) a zamieril do Európy. Štyri sezóny v Zürich Lions mu priniesli tituly vo švajčiarskej lige a v Lige majstrov. V roku 2010 sa vrátil do Popradu, v sezóne 2011/2012 ešte odohral 5 zápasov v KHL za Avangard Omsk. Potom už prišlo k definitívnemu návratu do Popradu, ktorý trval do leta 2017.

Vedenie klubu s ním vtedy prestalo počítať, v kádri pre neho nebolo miesto. Zo srdcu blízkeho pôsobiska odchádzal zo zvláštnymi pocitmi, staré krivdy však už patria minulosti. "Neriešime to. Vtedy som z Popradu odišiel bez toho, aby mi ktokoľvek povedal dôvody môjho odchodu. Bolo to zvláštne, ale nezaoberám sa tým a myslím už na to, čo ma čaká. Veľmi sa teším na novú výzvu," priznal Suchý pre TASR.

Za 20 rokov v profesionálnom hokeji získal mnoho zaujímavých zážitkov, medzi ktorými však niektoré vyčnievajú. "Pre mňa bola vždy najviac reprezentácia. Preto sú pre mňa najkrajšími momentmi medaily z MS, účasť na olympiáde či šampionátoch. Ale silné zážitky mám aj z ďalších fór, napríklad NHL. Do najprestížnejšej súťaže som sa presadil aj napriek tomu, že som nebol draftovaný. To sa nepodarí hocikomu. Navyše sa tak stalo v čase, keď sme my Európania ešte stále mali akýsi terč na chrbte a hráči zo Severnej Ameriky po nás poľovali. Ku skvelým zážitkom radím aj viaceré zápasy v NHL, najmä v play off alebo keď všetkých 20-tisíc divákov vo Phoenixe prišlo v bielych tričkách. To bolo úžasné," dodal Radoslav Suchý.