Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tenis

TURNAJ MAJSTROV: Thiem zdolal Federera: Odohrali sme vyrovnaný zápas

Rakúsky tenista Dominic Thiem. Foto: TASR/AP

Rakúsky tenista zdolal šesťnásobného šampióna v dvoch setoch.

Londýn 11. novembra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič úspešne vstúpil do turnaja majstrov v Londýne. V úvodnom zápase skupiny Björna Borga zdolal v O2 aréne ako nasadená dvojka debutanta na Masters Taliana Mattea Berrettiniho za 63 minút hladko 6:2, 6:1. Vo večernom dueli zvíťazil Rakúšan Dominic Thiem nad šesťnásobným šampiónom Švajčiarom Rogerom Federerom 7:5, 7:5.

Djokovič bojujúci o post koncoročnej svetovej jednotky proti ôsmemu nasadenému Berrettinimu naplno potvrdil úlohu favorita. V druhom geme síce "Nole" nevyužil pri podaní súpera vedenie 30:0, no od stavu 2:2 získal osem gemov za sebou. Prvý set sa stal jasne jeho korisťou a v druhom si vybudoval rozhodujúci náskok 4:0. Srb lepšie returnoval, mal navrch v dlhších výmenách a robil oveľa menej nevynútených chýb ako Berrettini, ktorý je prvý taliansky singlista na turnaji majstrov od roku 1978. Vtedy sa medzi elitnou "smotánkou" predstavil Corrado Barazzutti.

Djokovič po vydarenom vstupe do záverečného vrcholu sezóny neskrýval spokojnosť. "Teší ma, že môžem opäť hrať v Londýne. Turnaj majstrov sa koná v O2 aréne už desať rokov a je to jedno z najprestížnejších podujatí na svete. Vždy sa tu cítim veľmi dobre. Proti Matteovi som zúročil bohaté skúsenosti, zvolil som správnu taktiku. Dôležitý bol brejk za stavu 3:2 v prvom sete. V ďalšom priebehu zápasu som lepšie servoval a kvalitnými returnami sa mi podarilo eliminovať Matteovo podanie. V Londýne je tento rok rýchly povrch, čo mi vyhovuje," povedal Djokovič v pozápasovom rozhovore.

Thiem počas celého zápasu s Federerom ťažil z kvalitného podania. Dvojnásobný finalista Roland Garros lepšie zvládol koncovky, keď v oboch setoch za stavu 5:5 zobral Švajčiarovi servis. Vzájomnú bilanciu s Federerom upravil na 5:2. V utorok nastúpi proti Djokovičovi. "Odohrali sme dobrý a vyrovnaný zápas. Zakaždým je špeciálne, keď sa mi podarí zdolať legendu, ako je Roger. Je úžasné, že môžem hrať proti najlepšiemu tenistovi histórie, mám šťastie, že s ním mám priaznivú bilanciu," povedal Thiem pre agentúru AFP. Federera čaká súboj s Berrettinim, ktorý musí vyhrať, ak si chce udržať šancu na postup do semifinále. Jedinýkrát v ňom chýbal v roku 2008: "Dominic zvládol náročné úvodné stretnutie, môj výkon nebol na dostatočnej úrovni. Odteraz je to pre mňa klasický vyraďovací turnaj. Už nesmiem prehrať, toto zažívam každý týždeň uplynulých dvadsať rokov. Takže nič nové."

Turnaj majstrov v Londýne:


dvojhra

Skupina Björna Borga

Dominic Thiem (5-Rak.) - Roger Federer (3-Švajč.) 7:5, 7:5
Novak Djokovič (2-Srb.) - Matteo Berrettini (8-Tal.) 6:2, 6:1

Tabuľka:

1. Novak Djokovič 1 2 0 1 0
2. Dominic Thiem 1 2 0 1 0
3. Roger Federer 1 0 2 0 1
4. Matteo Berrettini 1 0 2 0 1