Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

US OPEN: Dimitrov zatienil svoj vzor, Federer zobral prehru športovo

Bulharský tenista Grigor Dimitrov sa teší po víťazstve proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi vo štvrťfinále grandslamového tenisového turnaja US Open v New Yorku 3. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Roger Federer bol sklamaný, že stratil šancu bojovať o 21. trofej z podujatí veľkej štvorky.

New York 4. septembra (TASR) - V tenisovom kolotoči mu prischla prezývka "Baby Fed" pre podobnosť jeho herného štýlu so švajčiarskym géniom. Vo štvrťfinále grandslamového US Open Bulhar Grigor Dimitrov zatienil Rogera Federera a po päťsetovej bitke postúpil medzi elitné kvarteto. Pred začiatkom turnaja figuroval až na 78. mieste rebríčka ATP a ani zďaleka nepripomínal hráča, ktorý bol v minulosti svetovou trojkou a vyhral turnaj majstrov.

Vo Flushing Meadows však Dimitrov chytil druhý dych. Bez straty setu vyhral duely s Poliakom Kamilom Majchrzakom i Austrálčanom Alexom de Minaurom. V noci na stredu dokázal otočiť súboj proti rekordérovi v počte grandslamových titulov v mužskom singli, ktorý bol v mladosti jeho vzor. "Nezabalil by som to, ani keby som prehrával 0:2 na sety. Bol som odhodlaný bojovať až do konca o každú loptičku. Snažil som sa ho tlačiť. Stále som veril, že ho môžem zdolať. Nesústredil som sa na Rogera. Koncentroval som sa výlučne na seba," povedal pre akreditované médiá Dimitrov, ktorý v semifinále narazí na piateho nasadeného Rusa Daniila Medvedeva.

Bulhar priznal, že pre neho nebolo ľahké vymaniť sa z krízy. "Po problémoch s ramenom prišiel pád v rebríčku. Nebudem klamať, nebolo to pekné obdobie, stále vo mne vyvoláva bolestné spomienky. Nemal som ani chuť ísť na kurt. Bol som na dne. Strácal som body a klesal vo svetovom rebríčku. Uplynulých šesť-sedem mesiacov bolo pre mňa drsných. Vždy však boli okolo mňa ľudia, o ktorých som sa mohol oprieť - moji priatelia i rodinní príslušníci. Začal som veriť, že po úspešnej rehabilitácii ramena sa môžem vrátiť medzi svetovú špičku. Byť opäť v grandslamovom semifinále je niečo výnimočné."

Federer bol sklamaný, že stratil šancu bojovať o 21. trofej z podujatí veľkej štvorky. "V úvodných dvoch kolách som sa pomalšie rozbiehal, postupne som sa však do toho dostal a hral som naozaj dobre. Mrzí ma, že som proti Grigorovi nevyužil šancu a prehral dobre rozohratý zápas. Viedol som 2:1 na sety a vyzeralo to sľubne. V prípade víťazstva by som mal dva dni voľna. Treba sa však vedieť vyrovnať aj s prehrami, tie jednoducho patria k športu," uviedol päťnásobný víťaz US Open.