Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Senzácia v Pekingu, Kližan zdolal Nadala

Slovenský tenista Martin Kližan odvracia úder Španiela Rafaela Nadala vo štvrťfinále mužskej dvojhry na tenisovom turnaji ATP v Pekingu 3. októbra 2014. Foto: TASR/AP

Kližan odplatil Nadalovi prehry z tohtoročného Wimbledonu a vlaňajšieho Roland Garros.

Peking 3. októbra (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan sa ako kvalifikant prebojoval už do semifinále dvojhry na turnaji ATP v Pekingu. Vo štvrťfinále po výbornom výkone nečakane zdolal nasadenú dvojku a bývalú svetovú jednotku Španiela Rafaela Nadala po trojsetovej bitke 6:7 (7), 6:4, 6:3. Po neúspešnom tajbrejku prehrával v druhom dejstve 2:4, v treťom 2:3, no dokázal otočiť nepriaznivý vývoj a získal najcennejší skalp v kariére.

Kližan odplatil Nadalovi prehry z tohtoročného Wimbledonu a vlaňajšieho Roland Garros. Po tretí raz v kariére vyhral nad hráčom z elitnej svetovej desiatky. V Paríži vyradil Japonca Keiho Nišikoriho, na US Open v roku 2012 Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu. V semifinále v Pekingu nastúpi v sobotu proti tretiemu nasadenému Čechovi Tomášovi Berdychovi, ktorému bude mať šancu odplatiť prehru z US Open. V čínskej metropole má už istú prémiu 129.000 USD a 200 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní sa vráti do najlepšej päťdesiatky.

Galéria: Martin Kližan vo štvrťfinále ATP v Pekingu porazil Nadala



Španielsky tenista Rafael Nadal si vymieňa názory s empajrovým rozhodcom počas štvrťfinálového zápasu mužskej dvojhry proti Slovákovi Martinovi Kližanovi na tenisovom turnaji ATP v Pekingu 3. októbra 2014.
Foto: TASR/AP




Kližan bol v prvom sete duelu s Nadalom aktívnejším hráčom. Za stavu 3:3 síce nevyužil tri brejkbaly, no v deviatom geme prelomil podanie Španiela a išiel servovať na víťazstvo v úvodnom dejstve. Nadal však kontroval rebrejkom a vynútil si tajbrejk. Na jeho začiatku viedol Kližan 2:0, Nadal však následne otočil na 4:2 a skrátenú hru napokon získal vo svoj prospech, keď za stavu 8:7 premenil v poradí štvrtý setbal.



V druhom dejstve mal Kližan za stavu 1:0 k dispozícii dva brejkbaly, Španiel si však podržal podanie, v ďalšom geme vďaka sérii winnerov zobral slovenskej jednotke servis a ujal sa vedenia 3:1. Kližan však nezložil zbrane, od stavu 2:4 získal vďaka agresívnej hre štyri gemy v rade a vynútil si tretí set. V ňom sa Nadal po brejku v piatom geme ujal vedenia 3:2, no Kližan následne získal štyri gemy v rade a dosiahol životné víťazstvo. Za stavu 5:3 premenil po úspešnom smeči hneď prvý mečbal a pokazil Nadalovi jeho návrat na kurty po pauze zavinenej zranením.

Kližan mal z triumfu nad Nadalom veľkú radosť. "Prvýkrát v kariére sa mi podarilo zdolať hráča, ktorý bol svetovou jednotkou. V prvej polovici zápasu bol Rafa lepším hráčom na kurte. Aj keď som viedol 5:4 a išiel som podávať, v desiatom geme som zahral takticky veľmi zle, čo súper využil. V tajbrejku mal viac šťastia a prvý set vyhral zaslúžene. V druhom sete viedol 4:2 s takým hráčom je takmer nemožné otočiť zápas. Povedal som si však, že mu nedám nič zadarmo a bojoval som. Keď sa mi podarilo vyrovnať na 4:4, ožil som a potom to bol výborný tenis. Diváci videli super zápas. V treťom sete som mal brejk dolu, no potom som začal super returnovať a dobre som čítal jeho servis. Narástlo mi sebavedomie a triafal som do kurtu všetky returny, na čo nevedel reagovať. Za stavu 5:3 som sa výborne skoncentroval na každý fiftín, ten gem mi vyšiel na jednotku, takže som úplne spokojný," povedal Kližan pre TASR.

Zverenec trénera Martina Damma si verí aj proti Berdychovi. "Pozdravujem týmto Miloša Mečířa, ktorý vždy hovorieva, že v tenise je dôležité vyhrať poslednú loptu. Berďo je svetový tenista, na US Open sme odohrali vynikajúci a napínavý päťseťák. Teraz to bude o niečom inom. Moja hra zažíva obrovský progres a verím, že ak zopakujem výkon zo zápasu s Nadalom, môžem ho zdolať."

dvojhra - štvrťfinále:

Martin KLIŽAN (SR) - Rafael Nadal (2-Šp.) 6:7 (7), 6:4, 6:3