Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

DAVIS CUP: Kližan chcel hrať na harde: Prechod na antuku je záťaž

Na archívnej snímke slovenský tenista Martin Kližan. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kližan je od Roland Garros stále bez trénera a nepredpokladá, že sa v najbližších mesiacoch na tom niečo zmení.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Pre slovenského tenistu Martina Kližana je antuka najobľúbenejší povrch. Pred daviscupovým zápasom so Švajčiarskom sa však prihováral za to, aby sa hralo na harde. Najlepší slovenský singlista priznal, že s pribúdajúcim vekom mu prechod z tvrdého povrchu na "červený piesok" robí čoraz väčšie problémy.

"Bol som za hard. Už sme na ňom rozohratí a ísť teraz opäť na antuku nie je ľahké. Nemám 20 rokov, mám už 30. Pre telo je to väčšia zaťaž, treba myslieť aj na svoje zdravie. Všetci však rešpektujeme rozhodnutie väčšiny členov tímu. Určite je pre nás výhoda, že neprídu Roger Federer so Stanom Wawrinkom. Máme veľkú motiváciu zvíťaziť a opäť postúpiť do kvalifikácie o postup na budúcoročný finálový turnaj v Madride, ak ešte vôbec nejaký bude," povedal líder slovenského daviscupového tímu.



Kližan je od Roland Garros stále bez trénera a nepredpokladá, že sa v najbližších mesiacoch na tom niečo zmení. "Počas americkej šnúry mi tri týždne pomáhal môj bývalý kouč Martin Damm, no na ďalšie turnaje v tejto sezóne pôjdem sám. Ťažko povedať, čo bude v novom roku. Možno už nebudem hrať tenis a zápas so Švajčiarmi bude jeden z mojich posledných v Davisovom pohári. Moja výkonnosť na turnajoch už nie je bohvieaká. Uvidíme, ako sa to celé vyvinie."

Polášek bude hrať do konca roka s Dodigom


Slovensko-chorvátskemu tenisovému tandemu Filip Polášek, Ivan Dodig nevyšiel grandslamový turnaj US Open podľa predstáv. Úspešná spolupráca wimbledonských semifinalistov však bude pokračovať. Polášek verí, že k titulu z turnaja Masters 1000 v Cincinnati v tejto sezóne pribudne ešte ďalšia trofej.

"Na US Open sme v 1. kole dostali ťažkých súperov a americký pár Jack Sock, Jackson Withrow bol nad naše sily. Prehru sme však hodili za hlavu a ideme ďalej. Do konca roka budeme hrať s Ivanom spolu na všetkých veľkých turnajoch. Maximálne na jednej 250-ke by sa to mohlo rozdeliť, keby potreboval niekto z nás voľno. Sezóna je výborná, nie je sa na čo sťažovať. Ak by jeden, dva turnaje dopadli podobne ako ten v Cincinnati, bolo by to výborné," povedal pre TASR Polášek.

V stredu začne s prípravou na daviscupový zápas so Švajčiarmi, ktorý je na programe 13.-14. septembra na antuke v AXA aréne bratislavského NTC. Tridsiaty hráč svetového deblového rebríčka si netrúfa predpovedať, kto nastúpi za Helvétov vo štvorhre, no nečaká jednoduchý zápas: "Vo švajčiarskom tíme pri absencii Rogera Federera so Stanom Wawrinkom chýbajú zvučné mená, no nominovaní hráči rozhodne nie sú slabí. Henry Laaksonen sa pohybuje okolo stovky a na viacerých grandslamoch sa ukázal v dobrom svetle, Sandra Ehrata som videl na niektorých turnajoch a hral som proti nemu aj štvorhru, má kvalitný servis. Mladý Marc-Andrea Hüsler nedávno vyhral prvý challenger."