Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Cibulková postúpila do semifinále v Miami a bude prvýkrát v Top ten

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa teší po výhre nad Poľkou Agnieszkou Radwaňskou vo štvrťfinále ženskej dvojhry na turnaji WTA v Miami 26. marca 2014. Foto: TASR/AP

Vo štvrťfinálovom súboji si poradila slovenská tenistka s Poľkou Agnieszkou Radwaňskou po trojsetovej dráme 3:6, 7:6 (5), 6:3.

Miami 26. marca (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala už do semifinále dvojhry na turnaji WTA v Miami a v pondelok bude prvýkrát v kariére figurovať v elitnej svetovej desiatke. Vo štvrťfinále si na floridskom harde ako nasadená desiatka poradila s trojkou "pavúka" Poľkou Agnieszkou Radwaňskou za 2:40 h po trojsetovej dráme 3:6, 7:6 (5), 6:3. V druhom dejstve odvrátila za stavu 4:5 tri mečbaly, v tajbrejku otočila z 2:5.

Cibulková nadviazala na triumf nad "Agou" zo semifinále grandslamového Australian Open a upravila vzájomnú bilanciu na 3:5. V dueli o postup do finále nastúpi vo štvrtok proti víťazke súboja medzi šampiónkou z Melbourne Číňankou Na Li a Dánkou Caroline Wozniackou. Slovenská jednotka má v Miami už istú prémiu 192.485 USD a 390 bodov do svetového rebríčka WTA.

Cibulková bude treťou Slovenkou v Top ten singlového rebríčka WTA

Zverenka trénera Mateja Liptáka sa stane po Daniele Hantuchovej a Karine Habšudovej historicky treťou Slovenkou v Top ten singlového rebríčka WTA. Hantuchová sa po postupe do štvrťfinále dvojhry na Australian Open v januári 2003 dostala na piatu priečku, čo je doposiaľ slovenské maximum, Habšudová bola vo februári 1997 na 10. pozícii.



Cibulková klopala na dvere najlepšej desiatky už v júli 2009 mesiac po tom, ako postúpila do semifinále na antukovom Roland Garros v Paríži. Na turnaji vo švédskom Bastade ju od vytúženej méty delilo jediné víťazstvo. Cibulková má po skvelých výsledkoch v úvodnej tretine tejto sezóny veľkú šancu kvalifikovať sa na októbrový šampionát WTA Tour do Singapuru.

Prvý set vyhrala Radwaňská

Cibulková v prvom sete ani raz nedokázala vyhrať vlastné podanie, čo bola voda na mlyn Radwaňskej. Poľka získala od stavu 2:2 tri gemy v rade a v deviatom geme premenila pri súperkinom servise v poradí druhý setbal. Radwaňská bola trpezlivejšia pri dlhých výmenách od základnej čiary a robila oveľa menej nevynútených chýb.

V druhom sete vyhrala Cibulková v tajbrejku

V druhom dejstve mala Cibulková dvakrát brejk k dobru, Radwaňská však dokázala vždy zakontrovať. Za stavu 4:4 otočila pri vlastnom podaní z 0:40 a v ďalšom geme mali pri podaní Cibulkovej k dispozícii tri mečbaly. Slovenka však zabojovala, odvrátila ich a po brejku v jedenástom geme išla podávať na víťazstvo v sete. V ďalej hre však neuhrala ani fiftín a tak prišiel na rad tajbrejk. V ňom viedla Radwaňská 5:2 a mala dve podania k dobru, no Cibulková následne získala päť bodov v rade a vynútila si tretí set.

V treťom sete premenila hneď prvý mečbal

Na začiatku tretieho setu sa Cibulková po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Poľka síce vyrovnala na 2:2, no záver setu patril Slovenke. Za stavu 4:3 Cibulková zobrala súperke podanie a v deviatom geme premenila hneď prvý mečbal, predtým odvrátila tri brejkbaly.

Cibulková mala po premenenom mečbale v očiach slzy. "Vedela som, že proti Agnieszke to bude veľmi ťažký zápas. Je ako stena, dokáže vrátiť aj nemožné. Dôležité bolo, že ani za nepriaznivého stavu som nezložila zbrane a vďaka obrovskej bojovnosti som to napokon otočila. Mám veľkú radosť, že vďaka postupu do semifinále v Miami sa dostanem do Top ten. Konečne som tam, vydýchla som si. Veľa ľudí sa ma na to v posledných týždňoch pýtalo, no snažila som sa to neriešiť," povedala Slovenka v prvom interview priamo na kurte.

dvojhra - štvrťfinále:

Dominika CIBULKOVÁ (10-SR) - Agnieszka Radwaňská (3-Poľ.) 3:6, 7:6 (5), 6:3



Najväčšie míľniky v kariére slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej:

v auguste 2005 vyhrala prvý turnaj ITF v portugalskom Amarante

v októbri 2006 vyhrala turnaj ITF Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC

11. júna 2007 sa prvýkrát v kariére dostala do elitnej stovky svetového rebríčka WTA, vďaka postupu do 3. kola na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži poskočila zo 131. na 86. priečku

1. októbra 2007 prvýkrát prenikla do najlepšej svetovej päťdesiatky, vďaka postupu do semifinále turnaja v Kantone poskočila na 47. priečku

13. apríla 2008 sa prvýkrát prebojovala do finále turnaja WTA, v boji o titul v Amelia Island prehrala s Mariou Šarapovovou

3. augusta 2008 postúpila do finále turnaja WTA v Montreale a prvýkrát sa dostala do Top 20

10. novembra 2008 sa stala prvýkrát slovenskou ženskou jednotkou. Na tróne vystriedala Danielu Hantuchovú, ktorá bola rebríčkovo najvyššie postavenou Slovenkou od 11. januára 2002

9. januára 2009 triumfovala spoločne s Dominikom Hrbatým na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe

24. januára 2009 postúpila do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne

2. júna 2009 postúpila do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži

6. júna 2009 sa v rebríčku WTA vyšplhala na 12. miesto, čo je jej doterajšie maximum

6. septembra 2010 postúpila do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open

27. júna 2011 postúpila do štvrťfinále na grandslamovom turnaji vo Wimbledon

15. októbra 2011 postúpila do finále turnaja WTA v Linzi

23. októbra 2011 získala v Moskve prvý titul na okruhu WTA

14. apríla 2012 postúpila do finále turnaja WTA v Barcelone

3. júna 2012 postúpila do štvrťfinále dvojhry na Roland Garros

23. júla 2012 získala v Carlsbade druhý titul na okruhu WTA

10. januára 2013 postúpila do finále turnaja WTA v Sydney

29. júla 2013 získala v Stanforde tretí titul na okruhu WTA

23. januára 2014 postúpila do finále dvojhry na Australian Open

2. marca 2014 získala v Acapulcu štvrtý titul na okruhu WTA

26. marca 2014 postúpila do semifinále v Miami a v pondelok bude prvýkrát v Top ten