Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Svetová jednotka Bartyová sa stala víťazkou v turnaji MS WTA Tour

Na snímke austrálska tenistka Ashleigh Bartyová pózuje s trofejou po víťazstve nad Ukrajinkou Jelinou Svitolinovou vo finále turnaja MS WTA Tour v čínskom Šen-čeni 3. novembra 2019. Bartyová zvíťazila 6:4, 6:3. Foto: TASR/AP

Vo finále zdolala nasadenú osmičku Ukrajinku Jelinu Svitolinovú 6:4, 6:3.

Šen-čen 2. novembra (TASR) - Aktuálna svetová jednotka Ashleigh Bartyová z Austrálie sa stala víťazkou turnaja MS WTA Tour v čínskom Šen-čene. Vo finále zdolala nasadenú osmičku Ukrajinku Jelinu Svitolinovú 6:4, 6:3.

Bartyová nenastúpila na duel ako vyslovená favoritka, pretože Svitolinovú ani raz počas doterajších piatich meraní síl v kariére nezdolala. Navyše, Ukrajinke podujatie vyhovuje a obhajovala titul. V prvom sete si obe hráčky držali podania a až za stavu 4:4 sa prvýkrát ocitli v geme v zhode. Ako prvá sa k brejbalu dostala Svitolinová, no nevyužila ho a v ďalšej hre stratila podanie i set.

Druhý set mal úplne iný priebeh. Hráčky strácali podanie ako na bežiacom páse, Bartyová ho neudržala dvakrát a jej súperka trikrát. Za stavu 4:3 využila Bartyová tretí brejkbal a dopodávala duel čistou hrou do víťazného konca.

Stala sa tak v poradí piatou hráčkou, ktorá na MS WTA zvíťazila pri svojom debute. Ocitla sa v spoločnosti Dominiky Cibulkovej, ktorej sa rovnaký kúsok podaril ako poslednej a to v roku 2016. Austrálskej tenistke vyniesol triumf rekordnú sumu 4,42 milióna dolárov. Ani muž na žiadnom podujatí toľko nezarobil.
Na snímke vľavo ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová gratuluje Austrálčanke Ashleigh Bartyovej k víťazstvu vo finále turnaja MS WTA Tour v čínskom Šen-čeni 3. novembra 2019. Bartyová zvíťazila nad Svitolinovou 6:4, 6:3.
Foto: TASR/AP

Je zároveň prvou ženou, ktorá triumfovala na podujatí ako svetová jednotka od roku 2014, kedy sa to podarilo Serene Williamsovej. "Dnes to bolo iba o tom ísť na kurt a bojovať až do konca. Bol to pre mňa úžasný rok. Som hrdá na mňa a na môj tím. Dokázali sme spolu zvládnuť všetky veľké a dôležité situácie," uviedla po zápase podľa BBC Bartyová.

Dvadsaťtriročná rodáčka z Ipswichu v štáte Queensland prerušila čakanie "protinožcov" na prvenstvo na tomto podujatí od roku 1976, kedy zvíťazila Evonne Goolagong Cawleyová. Bartyová v roku 2019 zaznamenala 56 úspešných súbojov na okruhu WTA, ešte má pred sebou finále Fed-Cupu.

dvojhra - finále:

Ashleigh Bartyová (1-Austr.) - Jelena Svitolinová (8-Ukr.) 6:4, 6:3

štvorhra - finále:

Timea Babosová, Kristina Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Barbora Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Taiwan) 6:1, 6:3