Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Australian Open: Djokovič zdolal Raoniča, v semifinále vyzve Federera

Švajčiarsky tenista Roger Federer zdolal vo štvrťfinále Američana Tennysa Sandgrena po päťsetovej bitke 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8) a 6:3 v Melbourne 28. januára 2020. Foto: TASR/AP

Raoničovi sa proti Djokovičovi nedarí, keď neuspel ani v desiatej vzájomnej konfrontácii, od roku 2016 sa mu ani raz nepodarilo zdolať hráča z prvej trojky svetového rebríčka.

Melbourne 28. januára (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič bez problémov postúpil do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V utorkovom stretnutí štvrťfinále si ako druhý nasadený poradil s Kanaďanom Milošom Raoničom 6:4, 6:3, 7:6 (1). Dosiahol tak jedenáste víťazstvo v Melbourne za sebou.

Raonič v prvom sete vzdoroval obhajcovi titulu, ale doplácal na nevynútené chyby, spravil ich až osemnásť v porovnaní so siedmimi súperovými. V druhej časti hry Djokovič pokračoval vo svojej hre, základ úspechu položil vo štvrtom geme, keď prelomil Raoničov servis, set uzavrel čistou hrou. V záverečnom dejstve Raonič zlepšil svoju hru, no napokon mu to nestačilo. Djokovič síce nevyužil štyri brejkbaly v jedenástom geme a nezískal kľúčový bod, no v tajbrejku nedal Kanaďanovi šancu a uspel v ňom 7:1.

Raoničovi sa proti Djokovičovi nedarí, keď neuspel ani v desiatej vzájomnej konfrontácii, od roku 2016 sa mu ani raz nepodarilo zdolať hráča z prvej trojky svetového rebríčka.

Djokovič v semifinále nastúpi proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi. Šesťnásobný šampión ako tretí nasadený zdolal vo štvrťfinále Američana Tennysa Sandgrena po päťsetovej bitke 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8) a 6:3. Zdravotne hendikepovaný Federer odvrátil sedem mečbalov - tri za stavu 4:5 vo štvrtom sete a ďalšie štyri v tajbrejku. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti víťazovi duelu medzi druhým nasadeným Srbom Novakom Djokovičom a Kanaďanom Milošom Raoničom.

Djokovič si na pozápasový rozhovor s Johnom McEnroeom obliekol mikinu s iniciálkami KB a číslami 8 a 24. Vzdal tým hold svojmu zosnulému priateľovi Kobemu Bryantovi, ktorý v nedeľu tragicky zahynul pri páde vrtuľníka: "Ani neviem, čo povedať. Všetkých nás to zasiahlo. Bol jeden z najlepších športovcov všetkých čias, inšpiroval ma a mal som to šťastie, že som sa s ním poznal desať rokov. Vždy, keď som to potreboval, poradil mi. Bol môj mentor a priateľ," povedal so slzami v očiach sedemnásobný šampión v Melbourne.

Djokovič odohrá v semifinále 50. zápas s Federerom. "Samozrejme, cítim voči nemu obrovský rešpekt, patrí k najlepším hráčom v histórii a k mojim najväčším rivalom. Zápasy proti nemu či Rafovi Nadalovi zo mňa spravili toho, kým som," povedal Djokovič.

Federer získal prvý set vo svoj prospech, od začiatku druhého však na dvorci začal dominovať Sandgren. Američan skvele podával, prezentoval sa paletou víťazných returnov. Federer mal limitovaný pohyb a nebol vo svojej koži, vo výmenách priveľa kazil. Vo štvrtom sete sa Federerova kríza ešte prehĺbila a za stavu 4:5 čelil trom mečbalom. Všetky odvrátil, dva z toho po druhom podaní a vynútil si tajbrejk. V ňom Sandgren nevyužil ďalšie štyri mečbaly. Federer vďaka rozvážnej hre vyrovnal na 2:2 na sety a dostal sa na koňa. Na dvorci ožil, zlepšil pohyb. V rozhodujúcom dejstve sa po brejku v šiestom geme ujal vedenia 4:2 a zápas už dotiahol do úspešného konca.

"Musím priznať, že dnes som postúpil so šťastím. Pri mečbaloch som sa snažil udržať loptičku v hre a dúfal som, že súper nezahrá nejaký winner. Dnes som si asi nezaslúžil vyhrať, ale som v semifinále. V treťom sete som požiadal o medical time out. Cítil som bolesti v oblasti slabín, ktoré vystreľovali do nohy, mal som problémy s pohybom. Povedal som si však, že to nezabalím a budem bojovať až do konca. Stále som dúfal, že ešte môže prísť nejaký zázrak, môže začať pršať. Po úspešnom tajbrejku zo mňa opadol tlak, uvoľnil som sa a v piatom sete som podal veľmi dobrý výkon," uviedol Federer v prvom pozápasovom interview s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

muži - dvojhra - štvrťfinále:



Novak Djokovič (2-Srb.) - Miloš Raonič (32-Kan.) 6:4, 6:3, 7:6 (1),
Roger Federer (3-Švajč.) - Tennys Sandgren (USA) 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3