Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slovenké volejbalistky sa rozlúčili domácim triumfom nad Ukrajinou

Volejbal, ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenky zaznamenali štvrtú výhru a v tabuľke poskočili priebežne na 2. priečku.

Poprad 15. júna (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky sa s účinkovaním v Zlatej európskej lige rozlúčili triumfom. Zverenky Marca Fenoglia v sobotu v Poprade v rámci 6. kola zvíťazili nad líderkami A-skupiny Ukrajinkami 3:1.

Slovenky zaznamenali štvrtú výhru a v tabuľke poskočili priebežne na 2. priečku. Ak však Češky v sobotu večer (18.00 h) zdolajú Švédky, klesne tím SR na tretiu pozíciu.

Zlatá európska liga žien 2019 - A-skupina - záverečné 6. kolo:



Slovensko - Ukrajina 3:1 (25, -21, 20, 14)

Zápas trval 111 minút, rozhodovali: Deneri (Tur.) a Niklová (SR)

SR: Herelová 2, B. Koseková 4, Radosová 19, Hrončeková 7, Palgutová 21, Hudecová 1, liberá Jančová a Španková (Pencová 8, Szabóová 0, Kostelanská 11, Ovečková 0). Tréner: M. Fenoglio

Ukrajina: Politanská 2, Denysovová 6, Karpecová 9, Bycenková 14, Stepaniuková 16, Dorsmanová 10, libero Niemcevová (Dudnyková 1, Drozdová 3). Tréner: G. Jegiazarov


Slovenky mali dobrý začiatok, v útoku sa dvakrát presadila Palgutová, Radosová aj Hrončeková dali po ese (7:5). Ukrajinky po chvíli získali prevahu vďaka lepšej útočnej fáze (8:10) a vzápätí Kostelanská prišla na smeč namiesto Hudecovej. Slovenky dokázali otočiť na 16:15, keď pridali blok a aj tretíkrát bol verdikt systému "challenge" v ich prospech. Družstvá sa chvíľu ťahali bod po bode, tie slovenské získavala Radosová (19:19). Hostky sa dostali k brejku esom Karpecovej (21:19), za stavu 20:23 zobral Fenoglio oddychový čas. Herelová a Kostelanská prinútili ukrajinského trénera k rovnakému kroku, ale hostky sa predsa dostali k dvom setbalom (22:24). Prvý odvrátila Palgutová, druhý Kostelanská esom a keď následne pridala ďalšie, setbal mali Slovenky - 25:24. Dorsmanová vyrovnala, ale Radosová vrátila domácim výhodu a druhý setbal sama aj premenila - 27:25.

Domácim patril aj úvod druhého setu. Body Palgutovej, Kostelanskej, Hrončekovej eso aj Kosekovej ulievka prispeli k náskoku 10:7. Eso však dala aj Denysovová, Ukrajinky vyrovnali (10:10) a v následnej pasáži vďaka ďalšiemu esu, bloku aj pozornému oku trénera a úspešnej výzve "challenge" odskočili šiestimi bodmi až na 18:12. Slovenky nezložili zbrane, od stavu 14:21 sa vďaka bloku a esu Pencovej a bloku Radosovej dotiahli na trojbodový rozdiel (18:21). Manko však bolo ešte veľké a koncovka blízko. Ukrajinky ju zvládli, keď premenili druhý setbal - 25:21.

Úvod tretieho setu bol vyrovnaný, tímy sa párkrát vystriedali v dvojbodovom náskoku. Slovenky prehrávali 7:9, ale o chvíľu ich Pencová poriadne potrápila servisom, Radosová trikrát zložila a Slovenky po sedembodovej šnúre viedli 14:9. Ukrajinky z náskoku ukrojili (15:13), ale domáce hráčky pridali ďalšie štyri body vďaka smečom Kostelanskej, Palgutovej, esu Radosovej a bloku - 19:13. Ukrajinky mali s podaním Sloveniek väčšie problémy, domáce útočili spoľahlivo, občas hostky zablokovali a náskok si udržiavali (23:17). V závere im stačil prvý setbal na príjme, Ukrajinky vyhodili servis do autu - 25:20.

Ukrajinky, ktoré na istotu postupu potrebovali dva sety, sa s prvým miestom v skupine už poriadne zahrávali. Povzbudené Slovenky dobre odštartovali štvrtú časť, Koseková dala eso a bolo 4:1. Ukrajinkám ešte pomohlo "prasiatko" pri podaní (4:4), ale o chvíľu pomohla esom Radosová, Palgutová k útokom pridala blok, na bloku uspela aj osamotená Kostelanská a Slovenky viedli 11:7. Ukrajinky sa nedokázali dostať do tempa, naopak, Slovenky si udržiavali vysoký level aj vďaka viacerým výborným zákrokom Špankovej v obrane. Pencová zvýšila na 15:9, o chvíľu to bolo 18:12, keď Ukrajinky viackrát netrafili ihrisko. Slovenky si užívali záver, pri podaní striedajúcej Ovečkovej pridali päť bodov a o triumfe domáceho tímu nebolo pochýb (23:12). Jedenásť mečbalov, potrebný bol druhý, uspela Radosová - 25:14. Ako najlepšie hráčky ocenili Palgutovú a Stepaniukovú.

hlasy po zápase (svf.sk):

Marco Fenoglio, tréner SR: "Dnes som veľmi, veľmi šťastný. Pamätám si, keď sme vlani v Poprade začali prehrou s Bieloruskami. Vlani sme vybojovali dve víťazstvá, tento rok štyri víťazstvá. Dnes som videl hrať silný tím, ktorý si navzájom pomáhal, to sú pre mňa veľmi dôležité veci. Chcem sa poďakovať celému realizačnému tímu, ktorý mi veľmi pomáha."

Karin Palgutová, univerzálka a najlepšia hráčka SR: "Víťazstvo za tri body nad Ukrajinou je niečo, čo si musíme ceniť. Som rada, že sme si chuť zo zápasu proti Češkám preniesli do posledného stretnutia. Dnes sme prihrávali lepšie ako na Ukrajine a aj sme ich lepšie ubránili. Európsku ligu som hrala opäť po niekoľkých rokoch a veľmi som si to užívala, cena MVP na záver je len čerešnička."

Jaroslava Pencová, blokárka SR: "Naše družstvo nemá svetové hviezdy, musíme byť dobré inak - bez toho, aby sme hrali kolektívne, by sme šancu na úspechy nemali. Myslím si, že sme oproti úvodu súťaže spravili veľký pokrok, z družstva išla veľká energia. V našej skupine sme sa nejako navzájom zdolali, v inej by sme možno so štyrmi výhrami postúpili, škoda. Chceli sme sa do Final Four dostať, ale musíme hľadať pozitíva - jedným z nich je veľký progres. Víťazstvá potrebujeme pre naše sebavedomie, chceme to zúročiť na domácich majstrovstvách Európy. V mojom prípade to ešte nie je úplne optimálne, mala som pre zranenie pauzu, ale teším sa, že som si mohla zahrať."

Nikola Radosová, smečiarka SR: "Víťazstvo sme dnes veľmi chceli, súťaž sme chceli zakončiť úspechom. Podarilo sa to, som veľmi šťastná. Dnes rozhodla naša bojovnosť, naozaj sme veľmi chceli vyhrať. Počas celého zápasu sme chceli tlačiť, Ukrajinky sú však kvalitný súper, preto to niekedy vyšlo a niekedy nie. Napokon sme ich však zlomili a išlo to ľahšie. Napokon asi všetky tri tímy v popredí skupiny budú mať štyri výhry, žiaľ, nebude nám to stačiť. Nesmútime však, som rada, že náš výkon sa stále zlepšoval a na to táto súťaž tiež slúžila."

Druhý sobotňajší zápas:

Česko - Švédsko (18.00)


tabuľka A-skupiny:

1. Ukrajina 6 4 2 14:6 12

2. Slovensko 6 4 2 13:10 11

3. Česko 5 3 2 11:8 10

4. Švédsko 5 0 5 1:15 0