Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Sagan druhý na GP Quebec, triumf obhájil Matthews

Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Niekoľko kilometrov po štarte sa od pelotónu oddelila pätica pretekárov, ktorí si čoskoro vypracovali dobrý náskok.

Quebec 13. septembra (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan skončil druhý na pretekoch Grand Prix Cycliste de Quebec. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe nestačil v záverečnom špurte do kopca na obhajcu trofeje Michaela Matthewsa. Austrálčan v drese Sunwebu preťal cieľ v čase 5:13:01 h. Tretí finišoval Belgičan Greg van Avermaet z tímu CCC. Sagan sa na podujatí tešil z triumfov v rokoch 2016 a 2017.

Niekoľko kilometrov po štarte sa od pelotónu oddelila pätica pretekárov, ktorí si čoskoro vypracovali dobrý náskok. Hlavný balík im doprial takmer sedem minút, ale ďalej ich nepustil. Od tretieho kola sa na čele pelotónu striedali najmä tímy Bora, CCC a Sunweb, ktoré mali favoritov na triumf a chceli kontrolovať priebeh pretekov. Mali čo robiť, keďže v posledných piatich zo 16 kôl na 12,6 km dlhom okruhu so štyrmi menšími stúpaniami sa čoraz viac útočilo z balíka. Nikomu sa však nepodarilo vytvoriť si dostatočný náskok, "zhasol" aj pôvodný pokus o únik a tak sa išlo do predposledného kola pokope.

Ani v ďalších momentoch sa nikomu nepodarilo balík roztrhať. Takmer to vyšlo Julianovi Alaphilippeovi, ktorý zaútočil dva kilometre pred páskou. Na jeho pokus zareagovali Sagan aj Greg van Avermaet, s ďalšími dvomi pretekármi si vypracovali náskok, no keďže nechceli medzi sebou spolupracovať, tak sa necelý kilometer pred koncom opäť všetko spojilo. Trojica ašpirantov na triumf si však minula veľa síl, z čoho vo finiši vyťažil Matthews.

"Tím dnes pracoval skvele, mal preteky pod kontrolou, držal ma v bezpečí a v dobrej pozícii na posledné kilometre. Alaphilippe zaútočil približne dva kilometre pred cieľom, na čo som zareagoval a vytvorila sa skupinka so štyrmi či piatimi jazdcami, ktorí si vpredu vybudovali náskok. Bol som v nej spoločne s Alaphilippeom, Van Avermaetom a Ulissim, no hlavný balík nás na cieľovej rovinke dostihol. Keď sa začal šprint, vyrazil som dopredu, no nemal som dostatok priestoru, aby som zvíťazil. Cítil som sa dnes dobre, uvidíme, čo sa stane v nedeľu, i keď preteky v Montreale sú náročnejšie," uviedol Sagan pre webstránku svojho tímu.

výsledky:

1. Michael Matthews (Aus./Sunweb) 5:13:01 h, 2. Peter SAGAN (SR/BORA-hansgrohe), 3. Greg van Avermaet (Belg./CCC), 4. Diego Ulissi (Tal./SAE-Team Emirates), 5. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 6. Tom-Jelte Slagter (Hol./Dimension Data), 7. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step), 8. Timo Roosen (Hol./Jumbo-Visma), 9. Tim Wellens (Belg./Lotto Soudal), 10. Benoît Cosnefroy (Fr./AG2R La Mondiale) všetci rovnaký čas