Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Preteky v Jen-čchingu zrejme zrušia, dôvodom je koronavírus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, si v Číne vyžiadal už 106 obetí na životoch a ďalších 4500 ľudí v krajine je preukázateľne infikovaných.

Peking 28. januára (TASR) - Pre hrozbu koronavírusu sa v Číne pravdepodobne neuskutočnia plánované preteky Svetového pohára alpských lyžiarov. V stredisku Jen-čching sa majú 15. a 16. februára konať zjazd a super-G mužov, čo majú byť zároveň testovacie preteky pred ZOH 2022 v Pekingu.

Ako v utorok uviedla agentúra DPA, väčšina tímov ako i viacerí predstavitelia Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) sa vzhľadom na súčasnú situáciu vyslovili proti konaniu pretekov v stredisku, ktoré sa nachádza neďaleko metropoly Peking. Verdikt FIS, respektíve čínskych organizátorov by mal padnúť v priebehu utorka či stredy. Nemecký lyžiarsky zväz (DSV) ešte pred definitívou uviedol, že nechá na slobodnej vôli jednotlivých pretekárov, či sa rozhodnú do Číny vycestovať. Podľa agentúry APA by malo byť známe už aj náhradné dejisko za Jen-čching, mal by ním byť rakúsky Saalbach-Hinterglemm.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, si v Číne vyžiadal už 106 obetí na životoch a ďalších 4500 ľudí v krajine je preukázateľne infikovaných. Koronavírus spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Prípady nákazy postupne hlásia aj viaceré zahraničné štáty.