Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Pospíšil prispel k triumfu, MacKinnon prekonal rekord Šťastného

Obranca San Jose Sharks Henry Thrun (3) dáva pozor na útočníka Calgary Flames Martina Pospíšila (76) vo štvrtok 18. apríla 2024 v Calgary v Alberte. Foto: TASR/AP

Pospíšil prihral v 26. minúte na gól Kevinovi Rooneymu, ktorý strelou z medzikružia zvýšil na 4:0 pre Calgary.

New York 19. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Martin Pospíšil si v záverečnú noc základnej časti NHL pripísal asistenciu, ktorou prispel k víťazstvu Calgary nad San Jose 5:1. V akcii bol aj Tomáš Tatar, útočník Seattlu nebodoval, jeho tím vyhral na ľade Minnesoty 4:3. Nathan MacKinnon zaznamenal dve asistencie vo víťaznom dueli s Edmontonom (5:1), centrovi Colorada nestačili, aby dostihol lídra produktivity Nikitu Kučerova, ale pomohli mu k vytvoreniu nového klubového rekordu, so 140 bodmi prekonal historický zápis Petra Šťastného. Záverečná noc určila posledné dve dvojice play off, v 1. kole sa Dallas stretne s obhajcom titulu Vegas a Edmonton narazí na Los Angeles.

Pospíšil prihral v 26. minúte na gól Kevinovi Rooneymu, ktorý strelou z medzikružia zvýšil na 4:0 pre Calgary. Pre slovenského krídelníka to bola 16. asistencia v sezóne, základnú časť tak zakončil ziskom 24 bodov (8+16) v 63 dueloch. V zápase si počas 13:20 minút na ľade pripísal aj tri strely na bránku, inkasoval štyri trestné minúty, rozdal tri bodyčeky a zaznamenal plusový bod. Blake Coleman sa na triumfe podieľal jedným presným zásahom (30. v sezóne) a asistenciou, obranca MacKenzie Weegar zaokrúhlil svoje gólové konto na 20. "Víťazstvo nás teší, navyše pár chalanov dosiahlo sezónne méty. Je to pekný spôsob, ako zakončiť inak náročnú sezónu," uviedol Coleman podľa nhl.com. Premiérový gól v NHL strelil český útočník "plameňov" Adam Klapka. Brankár Dustin Wolf prispel 16 úspešnými zákrokmi. Flames už dávnejšie prišli o šancu na postup do vyraďovačky, v ktorej budú chýbať tretíkrát za štyri sezóny, Sharks sa nekvalifikovali do play off už piaty rok za sebou. V tomto ročníku boli bodovo najhorší tím ligy. "Potrebujeme v budúcnosti urobiť kroky k tomu, aby sme sa zlepšili. Je ťažké takýmto spôsobom končiť sezónu, takto sme si to určite nepredstavovali," poznamenal obranca "žralokov" Kyle Burroughs.

Seattle uspel v dueli dvoch nepostupujúcich tímov a štvorzápasovú sériu prehier ukončil triumfom 4:3 nad domácou Minnesotou. Dvoma gólmi v oslabení k tomu pomohol Yanni Gourde. "Vždy chcete vyhrávať zápasy a to sa nám dnes podarilo. Každý bojoval, tvrdo pracoval a vydreli sme cenné tímové víťazstvo," povedal Gourde. Okrem neho dokázali v tejto sezóne skórovať dvakrát v oslabení v jednom zápase už len štyria hráči - Travis Konecny z Philadelphie (21. októbra 21), Mark Stone z Vegas (4. novembra), Pavel Bučnevič zo St. Louis (11. novembra) a Dylan Cozens z Buffala (2. marca). Tatar prvýkrát od 24. marca odohral dva zápasy za sebou, počas 12:09 min. vyslal dve strely na bránku.

Colorado si poradilo s Edmontonom 5:1, keď už v prvej tretine viedlo 4:0. Ofenzíva Oilers bola oslabená o viaceré opory, tréneri nechali pred play off odpočívať najväčšie hviezdy Connora McDavida a Leona Draisaitla, oddychovali aj Zach Hyman, Ryan Nugent-Hopkins, Evander Kane, Evan Bouchard či Mattias Ekholm. Dvomi gólmi sa pod triumf Avalanche podpísal Valerij Ničuškin. Dve asistencie si pripísal Nathan MacKinnon, čo už mu však nestačilo, aby dostihol lídra ligovej produktivity Nikitu Kučerova. Za krídelníkom Tampy Bay zaostal v konečnom poradí o štyri body. Jeho 140 bodov (51+89) je však nový rekord organizácie. Prekonal zápis legendárneho slovenského útočníka Petra Šťastného, ktorý získal 139 bodov v sezóne 1981/1982 v čase, keď ešte klub sídlil v Quebecu pod názvom Nordiques. "Je to ´cool´. Peter Šťastný je určite legenda, jeden z najlepších hráčov histórie. Mal niekoľko bláznivých sezón. Zažil viacero lepších sezón, ako som mal ja. Samozrejme, dosiahnuť niečo také je hlavne tímový úspech. Viacero spoluhráčov mi počas sezóny pomohlo. Zažili sme tony skvelého hokeja, no naša koncentrácia teraz smeruje k play off," povedal MacKinnon.

Hoci neuspel v súboji o Art Ross Trophy, je jeden z vážnych kandidátov na zisk tej najprestížnejšej individuálnej ceny - Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča základnej časti. O jej držiteľovi sa rozhodne v hlasovaní expertov, ďalšími horúcimi adeptmi sú Kučerov, Connor McDavid či najlepší strelec súťaže Auston Matthews. "Nemyslím si, že jeden hráč si ju zaslúži viac ako druhý. Nemám na to dosah, nemám kontrolu nad ľuďmi, ktorí budú hlasovať, alebo ktorým sa moja hra páči či nepáči," poznamenal MacKinnon a na adresu Oilers dodal: "Je náročné hrať proti tímu s ochudobnenou zostavou. Je vždy vzrušujúce nastúpiť proti najlepším hráčom v lige, Oilers majú najlepšieho hráča na svete. No beriem to, v súčasnosti nemajú o čo hrať, nechcú, aby sa im opory zranili." Brankár Justus Annunen pomohol k výhre 25 zákrokmi, recept na neho našiel len Dylan Holloway v presilovke. Cale Makar dosiahol ako 12. obranca v histórii NHL v jednej sezóne 90 bodov, keď sa na výhre podieľal asistenciou. Duel pre zranenie nedohral jeho spoluhráč Jonathan Drouin. Colorado odštartuje 1. kolo play off na ľade Winnipegu, "olejárov" čaká séria s LA.

Frank Vatrano pomohol tromi presnými zásahmi k triumfu Anaheimu na ľade Vegas 4:1. Radoval sa tak z tretieho hetriku v sezóne. "Dosiahli sme cenné víťazstvo. Od prvého po posledného hráča sme hrali ako tím skvele. Od tohto sa chceme odpichnúť do ďalšej sezóny," zdôraznil Vatrano, ktorého tím už dávnejšie prišiel o šancu postúpiť do play off. Jeho spoluhráč a nováčik Cutter Gauthier si v premiérovom zápase v profilige pripísal asistenciu. Prehra Golden Knights a víťazstvo Los Angeles nad Chicagom (5:4 pp) znamenali, že obhajca titulu si neudržal tretiu priečku v Pacifickej divízii a prepustil ju Kings. Tí sa tak v 1. kole play off stretnú s druhým Edmontonom. Vegas ako držiteľ druhej voľnej karty narazí na Dallas, víťaza Západnej konferencie. Oba tímy sa stretli už vo vlaňajšej vyraďovačke, "rytieri" vyradili súpera vo finále Západnej konferencie 4:2 na zápasy. "Každý zápas bude boj. Myslím si, že to bude vzrušujúca konfrontácia, pre náš tím je to veľká príležitosť. Vlani to bola vyrovnaná séria. Dallas má výborné mužstvo," uviedol na adresu súpera v 1. kole Jack Eichel, autor jediného gólu Vegas v nočnom súboji.

Hráči Los Angeles ešte minútu a 21 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času prehrávali s Chicagom 3:4, ale potom Viktor Arvidsson v power play bez brankára vyrovnal a v predĺžení strhol víťazstvo na stranu Kings Adrian Kempe. Presadil sa už v 6. sekunde extra času strelou zápästím z pravého kruhu na buly. Bol to záverečný gól celej základnej časti. Arvidsson zaznamenal v zápase dva góly a asistenciu, Phillip Danault mal bilanciu 0+3, Kempe a Trevor Moore 1+1. V drese Blackhawks mal Ryan Donato gól a asistenciu. "Králi" vyhrali deviaty z uplynulých desiatich domácich stretnutí. Už zisk bodu v riadnom čase im stačil na posun na tretie miesto v divízii. Domáci hráči po zápase priznali, že kútikom oka sledovali situáciu v tabuľke. "Nedalo sa nemyslieť na celý obraz. Vedeli sme, aký výsledok potrebujeme. Neplánovali sme prehrávať o gól, no myslím si, že v závere sme odviedli svoju prácu a teraz nás čaká séria s Edmontonom," vravel kapitán LA Anže Kopitar. Kings sa stretnú v 1. kole s Oilers v tretej sezóne za sebou, v predošlých dvoch konfrontáciách zakaždým uspel kanadský klub.


NHL - sumáre:

Minnesota Wild - Seattle Kraken 3:4 (1:0, 0:1, 2:3)

Góly:
5. Kaprizov, 52. Zuccarello (Boldy, Middleton), 59. Faber (Boldy, Hartman) - 31. Beniers (Schultz, Bjorkstrand), 47. Gourde (Tanev), 58. Kartye (Bjorkstrand, McCann), 59. Gourde (Tanev, Oleksiak). Brankári: Fleury - Daccord, strely na bránku: 24:27.



Winnipeg Jets - Vancouver Canucks 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Góly
: 12. Vilardi (Iafallo, Lambert), 21. Perfetti (Appleton, Schmidt), 46. Čibrikov (Niederreiter), 58. Perfetti - 6. Garland, 38. Lindholm (Hughes, Garland). Brankári: Brossoit - Demko, strely na bránku: 26:20.



Calgary Flames - San Jose Sharks 5:1 (2:0, 3:0, 0:1)

Góly:
13. Klapka, 15. Coleman (Zary, Andersson), 24. Kylington (Kuzmenko, Mangiapane), 26. Rooney (POSPÍŠIL, Coronato), 27. Weegar (Miromanov, Coleman) - 60. Zetterlund (Granlund, Graf). Brankári: Wolf - Cooley (47. Romanov), strely na bránku: 37:17.



Colorado Avalanche - Edmonton Oilers 5:1 (4:1, 1:0, 0:0)

Góly:
2. Ničuškin (Lehkonen, Mittelstadt), 6. Rantanen (Toews, MacKinnon), 8. Ničuškin (MacKinnon, Makar), 11. Manson (Walker, Trenin), 32. Parise (Colton, Wood) - 16. Holloway (Broberg, Kulak). Brankári: Annunen - Skinner (21. Pickard), strely na bránku: 27:26.



Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks 1:4 (0:0, 1:1, 0:3)

Góly:
39. Eichel (Theodore, Karlsson) - 25. Vatrano (Fowler, Strome), 41. LaCombe (Gauthier, Carlsson), 42. Vatrano (Strome, Zegras), 60. Vatrano (LaCombe). Brankári: Hill - Dostál, strely na bránku: 33:23.



Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks 5:4 pp (0:1, 3:0, 1:3 - 1:0)

Góly:
25. Arvidsson (Danault, Moore), 37. Byfield (Danault, Spence), 38. Moore (Arvidsson, Danault), 59. Arvidsson (Byfield, Kempe), 61. Kempe - 16. Reichel, 42. T. Johnson (Korchinski, Donato), 44. Anderson (Slaggert), 47. Donato (Entwistle). Brankári: Talbot - Söderblom, strely na bránku: 35:13.



Slováci v akcii:

Martin Pospíšil (Calgary) 13:20 0 1 1 +1 3 4

Tomáš Tatar (Seattle) 12:09 0 0 0 0 2 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/




postupujúci do play off:


Východná konferencia:

New York Rangers, Boston Bruins, Carolina Hurricanes, Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning, New York Islanders, Washington Capitals

Západná konferencia:

Dallas Stars, Colorado Avalanche, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Nashville Predators, Los Angeles Kings, Vegas Golden Knights

dvojice 1. kola play off:


Východná konferencia:

Florida - Tampa Bay
Boston - Toronto
New York Rangers - Washington
Carolina - New York Islanders

Západná konferencia:

Winnipeg - Colorado
Vancouver - Nashville
Dallas - Vegas
Edmonton - Los Angeles