Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Organizátori predstavili trať Rely Dakar 2020

Slovenský motocyklista Štefan Svitko na KTM počas 8. etapy 41. ročníka Rely Dakar zo San Juan de Marcona do Pisca 15. januára 2019. Foto: TASR/AP

Nová destinácia Rely Dakar sa stretla s počiatočnou kritikou, viacerí poukazovali na porušovanie ľudských práv v Saudskej Arábii.

Paríž 20. novembra (TASR) - Organizátori Rely Dakar v stredu zverejnili trasu ročníka 2020. Dvanásťdňové podujatie sa tentoraz uskutoční v Saudskej Arábii, začne sa 5. januára a na jazdcov čaká 7800 km. Štart bude v Džidde, cieľ v zábavnom komplexe Qiddiya neďaleko Rijádu.

Podľa traťového riaditeľa pretekov Davida Castera čaká účastníkov skutočný "boj", takmer 5000 km špeciálnych etáp, niektoré s dĺžkou vyše 450 km. Na štarte sa predstaví aj dvojnásobný majster sveta v F1 Fernando Alonso. Celkovo sa počíta s 351 vozidiel.

Nová destinácia Rely Dakar sa stretla s počiatočnou kritikou, viacerí poukazovali na porušovanie ľudských práv v Saudskej Arábii, objavili sa aj pochybnosti ohľadom bezpečnosti pre občiansku vojnu v susednom Jemene. "Sme v novej krajine, na novom svetadiele. Mali sme pár negatívnych reakcii, ale zároveň sme dostali zábezpeky. Saudská Arábia sa chce otvoriť svetu a my nie sme prví, kto ti organizuje veľké podujatie", citovala Castera agentúra AFP .