Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

LM: Jedenásty pokus Slavie Praha o skupinovú fázu, prekážku tvorí Kluž

Futbalista Slavie Prahy, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Už pod trénerským vedením Jindřicha Trpišovského nestačila Slavia v minulej sezóne na Dynamo Kyjev, ale presunula sa do Európskej ligy, kde dokráčala až do štvrťfinále.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Futbalisti Slavie Praha zabojujú po jedenásty raz v novodobej histórii o účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov. Z predchádzajúcich desiatich pokusov sa do nej dostali iba jedinýkrát pred dvanástimi rokmi, deväťkrát skončili v kvalifikácii. Ich súperom bude CFR Kluž, úvodné stretnutie play off je na programe v utorok o 21.00 SELČ na rumunskej pôde.

Už pod trénerským vedením Jindřicha Trpišovského nestačila Slavia v minulej sezóne na Dynamo Kyjev, ale presunula sa do Európskej ligy, kde dokráčala až do štvrťfinále. Do Rumunska zamierila už v nedeľu večer, vo výprave chýbal slovenský stredopoliar Jakub Hromada, ktorý sa nezmestil na súpisku pre play off. "Opäť sme cestovali dva dni dopredu, ako sme zvyknutí. Tentoraz sme však vyrazili až po tréningu v Prahe, chceme, aby sa tím dostal do maximálnej pohody. Všetci sa tešíme, k tomuto dvojzápasu sme smerovali celý rok. Liga majstrov je cieľ, ktorý sme si určili po našom nástupe. Sen, ktorý si chce splniť každý z nás," povedal asistent trénera úradujúceho českého šampióna Zdeněk Houštecký.

"Zošívaní" sa v piatok naladili presvedčivým víťazstvom na ihrisku Dynama České Budějovice 3:0 a v šiestich dueloch najvyššej českej súťaže neokúsili trpkosť prehry. Obhajca rumunského titulu má takisto za sebou šesť kôl domácej ligy a na konte o dva body menej než Slavia, v predkolách LM postupne vyradil Astanu (3:1 a 0:1), Maccabi Tel Aviv (1:0 a 2:2) a najnovšie dokonca Celtic Glasgow (1:1 a 4:3). "Ich stretnutia pochopiteľne sledujeme, vychádzame najmä z tých v Európe, v domácej súťaži totiž šetria veľa hráčov," povedal Trpišovský.

Do vitríny CFR Kluž pribudlo za uplynulých pätnásť rokov päť rumunských titulov, klub si skupinovú časť LM zahral trikrát. "Majú obrovské skúsenosti a technických hráčov, ktorí sú silní s loptou. Nachystali sme sa na nich a uvidíme, ako to zvládneme. Majú starší štadión a temperamentných fanúšikov. Celkovo to bude veľmi špecifické prostredie, na ktoré je súper zvyknutý a my sa musíme prispôsobiť," dodal Houštecký pre portál idnes.cz.

Premožiteľ Slavie spred dvoch rokov APOEL Nikózia narazí na semifinalistu predchádzajúceho ročníka najprestížnejšej európskej klubovej súťaže Ajax Amsterdam. LASK Linz pri premiére v LM vyradil FC Bazilej a poslednou prekážkou rakúskeho účastníka na ceste do základnej skupiny bude FC Bruggy. V stredajšom programe (21.00) si Olympiakos Pireus, ktorý v druhom predkole zdolal Viktoriu Plzeň, zmeria sily s FK Krasnodar. Dinamo Záhreb nastúpi proti Rosenborgu Trondheim a Young Boys Bern sa stretne s Crvenou zvezdou Belehrad.

Prvé zápasy play off LM:


utorok 20. augusta, 21.00 h:

APOEL Nikózia - Ajax Amsterdam
CFR Kluž - Slavia Praha
LASK Linz - FC Bruggy

streda 21. augusta, 21.00 h:

Dinamo Záhreb - Rosenborg Trondheim
Olympiakos Pireus - FK Krasnodar
Young Boys Bern - Crvena zvezda Belehrad