Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Florida vyhrala v Bostone 2:1 a je vo finále konferencie

Nick Cousins (21) z Floridy Panthers pracuje proti Bradovi Marchandovi (63) z Bostonu Bruins počas druhej periódy v 6. zápase série druhého kola play-off hokejovej NHL o Stanley Cup v piatok 17. mája 2024 v Bostone. Foto: TASR/AP

Boston viedol od konca prvej tretiny, keď sa presadil český útočník Pavel Zacha a strelil svoj prvý gól vo vyraďovačke.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 18. mája (TASR) - Hokejisti Dallasu Stars postúpili do finále Západnej konferencie zámorskej NHL. V šiestom zápase 2. kola play off vyhrali na ľade Colorada 2:1 po dvojnásobnom predĺžení, keď v 92. minúte rozhodol Matt Duchene. V konferenčnom finále sa Dallas stretne s úspešnejším z dvojice Vancouver Canucks - Edmonton Oilers (3:2 na zápasy). Do konferenčného finále na východe postúpila Florida Panthers po triumfe na ľade Bostonu 2:1, v sérii uspela rovnako 4:2.

Duchene dostal puk zo skrumáže pred bránkou domácich od Joea Pavelského a Alexandra Georgijeva prekonal strelou k bližšej žrdi. "Ani neviem, čo sa stalo. Viem, že som skončil na kolenách, ako keď som naposledy dal gól v predĺžení, ale úprimne povedané, nemám potuchy," povedal Duchene k svojmu gólu pre oficiálnu webstránku NHL. "Naťahovali sme sa, 'Dutchy' to zahral pekne. Bola to bitka a zahliadol som ho kútikom oka. Po prihrávke som len sledoval sieť, bolo pekné vidieť, ako to tam padlo," opísal situáciu Pavelski.

Georgijev celkovo vykryl 37 z 39 striel. Jeho náprotivok Jake Oettinger chytil 96,67 percenta pokusov súpera, mal 29 úspešných zákrokov. Ako jediný ho prekonal v presilovke v 26. minúte Mikko Rantanen a jeho tím tak živil časť základného hracieho času nádej na siedmy zápas. Už v 13. minúte extračasu strelil gól za hostí Mason Marchment, neplatil však pre bránenie v hre Georgijevovi zo strany Ducheneho. "Bolo to ťažké, výkyv v dynamike. Pre súpera to môže byť obrovský zlom. Myslím si, že potom možno trochu zatlačili. Na konci sme mali dobrý tlak, 'Dutch' dal gól a ukončil to," zhodnotil predĺženie Marchment. Pre jeho tím ho zariadil na začiatku tretieho dejstva Jamie Benn a Dallas napokon strhol triumf na svoju stranu. V konferenčnom finále sú Stars druhý rok za sebou, vlani nestačili na neskoršieho šampióna Vegas (2:4). "Bolo to únavné, o tom niet pochýb. Každou tretinou výrazne klesala naša energia, no chlapci boli dobrí. V každom striedaní hrali a bránili tvrdo," povedal tréner domácich Jared Bednar.

Do konferenčného finále na východe postúpila Florida Panthers. V šiestom stretnutí zvíťazila na ľade Bostonu Bruins 2:1 a sériu vyhrala 4:2 na zápasy. O triumfe hostí rozhodol 93 sekúnd pred koncom tretej tretiny obranca Gustav Forsling. Florida sa v konferenčnom finále stretne s New Yorkom Rangers, Boston vyradila v play off druhý rok za sebou. "Nie som hráč, ktorý by strieľal víťazné góly. Väčšinu času sa venujem bráneniu, takže je fajn skórovať a pomôcť tímu vyhrať. Napriek tomu sa budem aj naďalej viac venovať defenzíve," povedal Forsling, ktorý v závere zápasu prekonal brankára Jeremyho Swaymana po predchádzajúcej strele Antona Lundella. Švédsky zadák má na konte päť gólov v 48 zápasoch play off v kariére.

Boston viedol od konca prvej tretiny, keď sa presadil český útočník Pavel Zacha a strelil svoj prvý gól vo vyraďovačke. V druhej perióde však v drese vlaňajšieho finalistu Stanleyho pohára vyrovnal Lundell, ktorý tak mal bilanciu 1+1. "Myslím, že celý tím čakal na tento moment. Na gól, ktorý nám opäť dodá viac energie, viery a sebavedomia. Je veľká vec, že sa nám to podarilo a myslím si, že to bol napínavý duel. My sme si však verili, pokračovali a nevzdávali sa," zhodnotil stretnutie Lundell.

Brankár hostí Sergej Bobrovskij predviedol 22 úspešných zákrokov. "Zo striedačky sa na túto sériu pozeralo veľmi dobre. Bolo to špinavé na oboch stranách - tvrdé, ale aj čisté a miestami na brilantnej úrovni. Nikto nemal jasne navrch a nebolo to ani metodické. Každý mal plán a všetci strávili šesť zápasov snahou mať navrch," zhodnotil konferenčné semifinále Paul Maurice, tréner Floridy. Zaujímavosťou je, že jeho tím vyhral všetky zápasy v Bostone a len jeden na svojom ľade.

Domáci brankár Jeremy Swayman mal napriek prehre 92,86-percentnú úspešnosť zákrokov. "Premohli ma emócie. Nie je to o mne ako o jednotlivcovi, je to o našom tíme. Nikdy nechcete vidieť, že sa to skončilo tak náhle," priznal 25-ročný Swayman. Jeho tím vyradil v play off rovnaký súper ako vlani - vtedy Boston nestačil na "Panterov" 3:4 na zápasy vo štvrťfinále konferencie ako víťaz základnej časti. Prvý zápas tohtoročného finále Východnej konferencie je na programe v noci na štvrtok na ľade New Yorku Rangers (2.00 SELČ).



NHL - 2. kolo play off


semifinále Východnej konferencie - 6. zápas:


Boston Bruins - Florida Panthers 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Góly: 20. Zacha (DeBrusk, Wotherspoon) - 33. Lundell (Verhaeghe), 59. Forsling (Lundell, Tkachuk). Brankári: Swayman - Bobrovskij, strely na bránku: 23:28

/konečný stav série: 2:4, Florida postúpila/



finále Východnej konferencie:

New York Rangers - Florida Panthers



semifinále Západnej konferencie - 6. zápas:


Colorado Avalanche - Dallas Stars 1:2 po druhom predĺžení (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 26. Rantanen - 42. Benn (Dadonov, Seguin), 91. Duchene (Pavelski). Brankári: Georgijev - Oettinger, strely na bránku: 30:39

/konečný stav série: 2:4, Dallas postúpil/



finále Západnej konferencie:

Dallas Stars - Vancouver Canucks/Edmonton Oilers