Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Je to viac motivujúce ako desivé. Sagan už vidí koniec kariéry

Slovenský cyklista Peter Sagan získal svoj siedmy zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže na 106. ročníku prestížnych pretekov Tour de France v Paríži 28. júla 2019. Foto: TASR/AP

Sagan uviedol, že v ďalších rokoch pre neho budú prvoradé najmä výkony a nie výsledky.

Kolbermoor 5. decembra (TASR) - Peter Sagan odštartuje na budúci rok už svoju jedenástu sezónu vo World Tour a hovorí, že už pomýšľal na koniec úspešnej kariéry. "Už vidíme koniec, no je to viac motivujúce ako desivé," povedal čoskoro tridsaťročný cyklista v rozhovore pre portál cyclingnews.com.

"Ubehlo to ako nič. Boli roky, keď si ani nepamätám čo sa dialo, išlo to tak rýchlo. Nemyslím si, že s mojím štýlom jazdenia to môžem ťahať až do 40-tky. Už mi nezostáva veľa rokov, ale je to skôr motivujúce ako desivé, pretože si uvedomujete, že koniec je blízko a preto by ste si to mali užiť," povedal.

Sagan uviedol, že v ďalších rokoch pre neho budú prvoradé najmä výkony a nie výsledky. "Pre mňa je najdôležitejšie mať dobré a stabilné výkony. No nie v zmysle výsledkov, ak dosiahnem nejaké dôležité, tak super, ak nie, nevadí. Dôležité je udržať sa v top kondícii. Ak to dokážem, budem mať motiváciu pretekať. No ak po čase uvidím, že sa už neposúvam dopredu, tak sa môžem rozhodnúť, že je čas skončiť. Zo športového hľadiska a hľadiska športovej vedy je to stále ťažšie a profesionálnejšie. Musíte byť neustále vo skvelej kondícii. Nie je to len o kempoch, ale musíte poriadne trénovať, dobre sa stravovať a mať dobrý spánok."

Na budúci rok ho čakajú tri prípravné kempy a náročná šesťmesačná sezóna, v jej úvode sa tradične zameria na jarné klasiky, potom sa prvýkrát v kariére predstaví na Giro d'Italia, následne ho čaká deviata Tour de France a šesť dní po nej preteky s hromadným štartom na olympiáde v Tokiu.

"Odštartujem v Argentíne, potom ma čaká vysokohorský kemp, klasiky, ďalší kemp, Giro, ďalší kemp a Tour de France. Sezóna sa pre mňa skončí po olympiáde v Tokiu, takže bude trvať len šesť mesiacov. Ale bude to ťažkých šesť mesiacov. Trať v Japonsku je náročná, ale je to olympiáda a nikdy neviete, ako sa to vyvinie, takže sa to oplatí vyskúšať," dodal Sagan, ktorého čaká už od piatka tímový tréningový kemp na Malorke.

Program Petra Sagana v roku 2020:



26. januára - 2. februára: 38. ročník Vuelta a San Juan Internacional (Arg.)

29. februára: 75. Omloop Het Nieuwsblad (Belg.)

7. marca: 14. Strade Bianche (Tal.)

11.-17. marca: 55. Tirreno-Adriatico (Tal.)

21. marca: 111. Miláno - Sanremo (Tal.)

1. apríla: 75. Dwars door Vlaanderen (Belg.)

5. apríla: 104. Okolo Flámska (Belg.)

12. apríla: 118. Paríž - Roubaix (Fr.)

28. apríla - 3. mája: 74. Tour de Romandie (Švaj.)

9.-31. mája: 103. Giro d'Italia (Tal.)

27. júna - 19. júla: 107. Tour de France (Fr.)

25. júla: Preteky s hromadným štartom na OH v Tokiu (Jap.)