Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Australian Open: Nadal postúpil do štvrťfinále dvojhry, čaká ho Thiem

Španielsky tenista Rafael Nadal sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Najvyššie nasadený vlaňajší finalista si v strhujúcom osemfinálovom zápase poradil s domácim Nickom Kyrgiosom 6:3, 3:6, 7:6 (6), 7:6 (4). Foto: TASR/AP

Dvojnásobný finalista Roland Garros zvíťazil v osemfinále ako nasadená päťka nad Francúzom Gaelom Monfilsom 6:2, 6:4, 6:4.

Melbourne 27. januára (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Najvyššie nasadený vlaňajší finalista si v strhujúcom osemfinálovom zápase poradil s domácim Nickom Kyrgiosom 6:3, 3:6, 7:6 (6), 7:6 (4). V dueli o postup do semifinále ho čaká piaty nasadený Rakúšan Dominic Thiem, ktorého vlani i predvlani zdolal vo finále Roland Garros.

Súboj Nadala s Kyrgiosom bol ťahákom ôsmeho hracieho dňa na centri v aréne Roda Lavera. Austrálčan vstúpil na dvorec so slzami v očiach. Počas rozohrávky mal na sebe dres klubu basketbalovej NBA Los Angeles Lakers s číslom legendárneho Kobeho Bryanta, ktorý v nedeľu tragicky zahynul pri páde helikoptéry v Kalifornii. V prvom sete sa Kyrgios nevedel dostať do správneho rytmu, nevychádzalo mu prvé podanie. Na začiatku druhého dejstva odvrátil tri brejkbaly a to ho nakoplo. V ďalších minútach prelomil podanie súpera a set získal vo svoj prospech. V treťom dejstve sledovali fanúšikovia v podaní oboch aktérov výborný tenis, o jeho víťazovi rozhodol až tajbrejk. Za stavu 6:5 spravil Nadal dvojchybu, no ďalšiu výmenu zakončil úspešným volejom a po nevynútenej chybe Kyrgiosa sa stal dôležitý tajbrejk jeho korisťou, V úvode štvrtého setu Španiel odskočil Kyrgiosovi na 3:1. Austrálčan nezložil zbrane, vyrovnal z 3:5 na 5:5 a vynútil si tajbrejk, v ňom však opäť slávil úspech Nadal. Kyrgios netajil sklamanie: "

Zápas s Kyrgiosom označil za náročný. "Na začiatku to vyzeralo, že mám kontrolu nad zápasom, ale proti Nickovi nikdy neviete, kedy sa to môže zvrtnúť. V druhom sete som nevyužil brejkbaly, potom mi prelomil podanie a chytil sa. Vo štvrtom sete som neudržal brejk a mal som čo robiť, aby zápas nešiel do rozhodujúceho dejstva. Ak hrá Nick tak ako dnes, s pozitívnym prístupom, dáva to tenisu veľa. Je to šikovný a veľmi talentovaný hráč."

Som zdrvený, že som dnes prehral. Presne toto sú zápasy, v ktorých chcem vždy najviac uspieť. Tentoraz to nevyšlo, celkovo som si ale turnaj celý čas užíval."

Zdrvený austrálsky tenista Nick Kyrgios po prehre s Rafaelom nadalom na Australian Open 27. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Ďalej ide aj pätnásty nasadený Švajčiar Stan Wawrinka. Šampión z roku 2014 zdolal štvrtého nasadeného Rusa Daniila Medvedeva po päťsetovej dráme 6:2, 2:6, 4:6, 7:6 (2), 6:2 a odplatil mu vlaňajšiu prehru zo semifinále US Open. "Bol to vynikajúci zápas vo fantastickej atmosfére. Ďakujem fanúšikom, milujem vás. Daniil je skvelý hráč, veľmi silný na nohách. Som veľmi spokojný s tým, ako som hral v druhej polovici zápasu. V druhom i treťom setu som strácal sebavedomie, ale napokon som to mentálne zvládol," uviedol v prvom interview Wawrinka, ktorý postúpil v Melbourne medzi elitnú osmičku piatykrát v kariére. Jeho ďalším súperom bude siedmy nasadený Nemec Alexander Zverev, víťaz turnaja majstrov z roku 2018 zdolal Rusa Andreja Rubľova 6:4, 6:4, 6:4.

muži - dvojhra - osemfinále:



Rafael Nadal (1-Šp.) - Nick Kyrgios (23-Aust.) 6:3, 3:6, 7:6 (6), 7:6 (4),
Alexander Zverev (7-Nem.) - Andrej Rubľov (17-Rus.) 6:4, 6:4, 6:4,
Stan Wawrinka (15-Švaj.) - Daniil Medvedev (4-Rus.) 6:2, 2:6, 4:6, 7:6 (2), 6:2,
Dominic Thiem (5-Rak.) - Gael Monfils (10-Fr.) 6:2, 6:4, 6:4