Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Židovské obce veria, že prezidentka nás bude chrániť pred neofašistami

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

Čaputová povedala, že ak má dôverovať vyjadreniam lídrov politických strán, je nepravdepodobné, že by ĽSNS mohla zostavovať vládu.

Bratislava 28. januára (TASR) - Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) na Slovensku verí, že prezidentka SR Zuzana Čaputová bude aktívne chrániť spoločnosť pred ambíciami neofašistov, ktorí sa chcú podieľať na štátnej moci. Reagoval tak na jej vyjadrenia, že ak ĽSNS vyhrá tohtoročné parlamentné voľby, prezidentka vstúpi s touto stranou do rokovaní, pretože to považuje za rešpektovanie vôle ľudí.

ÚZŽNO podľa svojho vyjadrenia "veľmi citlivo" vníma súčasnú situáciu v slovenskej spoločnosti, dlhodobo prezentované postoje prezidentky a vyhlásenia všetkých relevantných politických strán. "Veríme, že tieto strany zotrvajú na svojich predvolebných postojoch a koaličný potenciál fašistov ostane nulový," uviedol v utorok zväz pre TASR.

Čaputová povedala, že ak má dôverovať vyjadreniam lídrov politických strán, je nepravdepodobné, že by ĽSNS mohla zostavovať vládu. Ak si voliči zvolia strany, ktoré sú s ĽSNS ochotné a schopné vládu vytvoriť, musela by ju vymenovať, skonštatovala hlava štátu. "Nemala by som inú možnosť, ako rešpektovať voličov," doplnila. Poznamenala tiež, že nie vždy zostavoval vládu víťaz volieb, pričom to robil ten, kto mal potenciál zostaviť vládu s oporou v parlamente.

Zväz pripomenul, že "aj fašizmus v Nemecku sa dostal k moci demokratickým spôsobom" a história ukázala, kam to viedlo. Rovnako poukázal na to, že slovenská hlava štátu na pietnom podujatí pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime vyhlásila, že fašizmus je "stále živý aj v našej spoločnosti". Podľa prezidentky je "veľmi dôležité, aby sme spoločnými silami urobili všetko pre to, aby sa opäť nedostal k moci."

Ako zväz židovských náboženských obcí uzavrel, toto Čaputovej vyhlásenie a hodnotový systém, ku ktorému sa hlási, mu dodáva nádej.