Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Počas utorka skolabovalo pre horúčavy 63 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Naďalej platí, že viac kolabujú ženy.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Počas utorka (7.8) na Slovensku skolabovalo v dôsledku vysokých teplôt 63 ľudí. Ide o najnižší počet od začiatku minulého týždňa. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

"Najviac výjazdov sme zaznamenali v Banskobystrickom a Prešovskom kraji, v ktorých potrebovalo pomoc záchranárov zhodne po 12 pacientov. Naopak, najmenej to bolo v Trenčianskom kraji, v ktorom skolabovali traja pacienti. Z údajov navyše vyplýva, že seniorov, t.j. ľudí s ročníkom narodenia 1950 a nižšími, bola menšina, len 23 osôb. Vysvetľujeme si to edukáciou v oblasti prevencie a spoluprácou s médiami. Naďalej platí, že viac kolabujú ženy," uviedla Krčová.

Zdravotnícki záchranári apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. "V obedňajších hodinách od 11.00 do 15.00 h je vhodnejšie zdržiavať sa v interiéri a nevystavovať sa slnečným lúčom," pripomína. Zdôrazňuje aj dodržiavanie pitného režimu. "Ideálna je čistá voda, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy," nabáda hovorkyňa záchranárov. Tiež upozorňuje, že kávu treba piť s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy.

Osobitný zreteľ v tomto prípade treba brať na seniorov, ktorí majú znížený pocit smädu a zabúdajú piť. "Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch," radí Krčová. Ak sa stav zhorší, odporúča kontaktovať tiesňovú linku 155 a postupovať podľa inštrukcií operátora.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v súvislosti s vysokými teplotami výstrahu tretieho stupňa. Počas štvrtka (9.8) môžu teploty na niektorých miestach dosiahnuť až 36 stupňov Celzia.