Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Za posudzovateľov nových akreditácií sa hlási vyše 1100 záujemcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo má Prihlášky vyplnili nielen odborné kapacity z prostredia vysokých škôl či vedy, ale aj z radov podnikateľského sektora, študenti i experti.

Bratislava 18. januára (TASR) - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) prijala 1122 žiadostí o zápis do zoznamu posudzovateľov. Prihlášky vyplnili nielen odborné kapacity z prostredia vysokých škôl či vedy, ale aj z radov podnikateľského sektora, študenti i experti zo zahraničia. TASR o tom informoval predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer.

Agentúra pripravila a zverejnila formulár pre záujemcov, ktorý bolo možné vyplniť a zaslať do 20. decembra 2019. Túto možnosť využilo 903 záujemcov zo Slovenska. Záujemcovia zo zahraničia, ktorých eviduje SAAVŠ 219, mali možnosť posielať prihlášky do 15. januára. Z celkového počtu zahraničných záujemcov sa prihlásilo najviac českých expertov, bolo ich 113. Zvyšok tvorili po anglicky hovoriaci zahraniční záujemcovia.

"Prekvapil nás obrovský záujem žiadateľov, ktorí sa registrovali a majú záujem aktívne sa podieľať na nových akreditáciách a zlepšovaní kvality vysokých škôl na Slovensku," povedal Redhammer. Podľa neho taký široký záujem svedčí nielen o dôležitosti pripravovaných zmien vo vysokom školstve pre Slovensko, ale aj o šírke a hĺbke týchto zmien, ktoré do slovenského vysokého školstva prichádzajú.

Registrovaní záujemcovia musia spĺňať podmienky na zaradenie do zoznamu posudzovateľov, ktoré má SAAVŠ zverejnené na webovej stránke. "V súčasnosti sa zaoberáme každou jednou prijatou žiadosťou a už na najbližšie zasadnutie výkonnej rady SAAVŠ predložím prvú skupinu uchádzačov na schválenie ich zaradenia do zoznamu posudzovateľov," uviedol Redhammer. Ako tvrdí, cieľom je vytvoriť čo najširší zoznam posudzovateľov. Rovnako chce, aby v čo najkratšom čase boli pripravení na prácu v pracovných skupinách. "Preto už teraz pripravujeme vzdelávací program," uzavrel predseda výkonnej rady SAAVŠ.