Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Workshopy v NÚSCH upriamili pozornosť na problematiku preležanín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

V rámci programu si mohli záujemcovia pozrieť praktické ukážky lepenia špeciálnych náplastí, polohovanie pacientov, oboznámiť sa s výživovými doplnkami či ochrannou kozmetikou.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Viacero workshopov venujúcich sa problematike preležanín si vo štvrtok pri príležitosti Svetového dňa prevencie dekubitov pre širokú verejnosť pripravil Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.

Ako pre TASR uviedla jeho hovorkyňa Soňa Valášiková, v rámci bohatého edukačného programu si mohli záujemcovia pozrieť na piatich stanovištiach praktické ukážky lepenia špeciálnych náplastí, polohovanie pacientov, oboznámiť sa s výživovými doplnkami či ochrannou kozmetikou. Získať tak mohli informácie o tom, čo je preležanina, ako a prečo vzniká. Rovnako boli oboznámení s domácou ošetrovateľskou starostlivosťou, ako sa postarať o pacienta doma, či ako sa skontaktovať s agentúrou domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS).

Pilotný program na prevenciu dekubitov, ktorý NÚSCH oficiálne spustil ešte v roku 2014, je zameraný na sledovanie rizikových faktorov vzniku preležanín, ich prevenciu a následné ošetrovanie, ako aj ošetrovanie chronických rán metódou vlhkého hojenia.

"Úlohou tímu sú aktivity orientované najmä na prevenciu preležanín s využitím moderných pomôcok, školenie a usmerňovanie ošetrujúcich sestier a zároveň na identifikáciu chronických rán a vzniknutých dekubitov, ich presné zdokumentovanie a stanovenie vhodnej liečby, vrátane poučenia ošetrujúcich sestier o ďalšom ošetrovaní rán a priebežná kontrola hojenia danej rany pacienta," komentoval NÚSCH.