Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Výrobcovia liekov kritizujú revíziu úhrad liekov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov Márie Lévyovej slovenskí pacienti vnímajú dianie v oblasti revízií úhrad liekov s obavami a vzrastajúcim znepokojením.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Pripravovaná revízia úhrad liekov môže podľa generických výrobcov združených v asociácii GENAS od októbra priniesť plošné zvýšenie doplatkov pacientov za lieky. Podľa ich názoru bude v dôsledku revízie pacient vystavený neúmerne vysokým doplatkom za lieky, prípadne aj nedostupnosti liekov či samotnej liečby. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) tvrdí, že takýto krok nemá za následok zmenu liečby pacientov z čisto ekonomických dôvodov.

"V prípade, že bude revízia úhrad 1. októbra 2019 uvedená do platnosti, dôjde v súlade s publikovanými rozhodnutiami MZ SR u viac ako 415 liekov k nárastu doplatkov o viac ako päť percent, z toho u 116 liekov dôjde k nárastu doplatkov o viac ako 50 percent," tvrdí predseda asociácie GENAS Ivan Kraszkó.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, aplikáciou vyhlášky nie je ohrozená terapeutická účinnosť indikovaných liekov. Vyhláška podľa ministerstva nemá za následok  zmenu liečby pacientov z čisto ekonomických dôvodov. "Faktom zároveň je, že pripomienky k navrhovanej novele vyhlášky, ktoré podalo GENAS, boli čiastočne akceptované," komentovala.

GENAS hovorí, že pacientom hrozia vyššie doplatky, ktorým sa nebude možné vyhnúť zámenou lieku v rámci referenčnej skupiny. "Pri pacientoch, ktorí nebudú môcť alebo nebudú chcieť akceptovať nové doplatky, bude musieť lekár zmeniť už zavedenú liečbu za liečbu s nižším doplatkom. Dokonca pri mnohých liekoch, pri konkrétnej dávke, resp. sile lieku, nebude mať pacient na výber liek s nižším alebo nulovým doplatkom," zdôraznil šéf asociácie.

Ministerstvo reagovalo, že výrobca vie predvídať konanie MZ SR a následne reagovať napríklad podaním cenového návrhu a znížiť tak možný doplatok. "Zákon a stanovené lehoty to výrobcom umožňujú. O žiadnom výraznom znižovaní úhrad generických liekov však nemôžeme hovoriť. Ministerstvo zdravotníctva vykonáva revíziu úhrad tak, aby pacient nemusel zmeniť liek, na ktorý bol zvyknutý," povedala Eliášová.

Podľa prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) SR Márie Lévyovej slovenskí pacienti vnímajú dianie v oblasti revízií úhrad liekov s obavami a vzrastajúcim znepokojením. "Napriek tomu, že naša spolupráca s MZ SR je korektná a sme prizývaní na rokovania o doplatkoch za lieky, nemôžeme byť spokojní a predstava, že sa to bude opakovať každé tri mesiace nevzbudzuje optimizmus," uzavrela.