Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V severných okresoch Slovenska sa pripravte na intenzívny dážď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Na niektorých miestach môže napadnúť 120 milimetrov zrážok.

Bratislava 23. mája (TASR) - Na severe Slovenska je aj vo štvrtok potrebné počítať s intenzívnym dažďom a povodňovou aktivitou na viacerých tokoch. Na svojej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstrahy pred dažďom prvého alebo druhého stupňa platia pre celý severozápad Slovenska až do piatkového (24. 5.) rána. Na niektorých miestach môže napadnúť 120 milimetrov zrážok.

Takmer vo všetkých severnejších okresoch, ale tiež v Michalovciach a Sobranciach SHMÚ vyhlásil stupne povodňovej aktivity. Väčšinou ide o druhý stupeň, ktorý podľa meteorológov môže ohroziť ľudskú činnosť a spôsobiť škody na majetku.

V súvislosti s intenzívnym dažďom už zasahovalo 290 hasičov



Do štvrtkového rána zasahovalo v súvislosti s intenzívnym dažďom 290 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, ktorí boli vyslaní k viac ako 80 udalostiam. Informuje o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Najviac zásahov hasiči absolvovali v Žilinskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná 47-krát. V Trnavskom kraji zasahovali 11-krát, v Bratislavskom deväť- a v Trenčianskom šesťkrát. "Najčastejšie zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov z vodných tokov a ciest, odčerpávaní vody zo zatopených ulíc a pivníc, zároveň monitorovali stav vodných tokov," priblížila Križanová.

V Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s počasím dve stovky hasičov


V Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s vytrvalým dažďom od stredy (22. 5.) do štvrtka rána celkovo dve stovky príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) aj dobrovoľných hasičov. TASR o tom informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Doplnil, že 51 príslušníkov HaZZ s 18 kusmi techniky zasahovalo celkovo 16-krát, sedemkrát v okrese Žilina a deväťkrát v okrese Čadca. "V okresoch Žilina, Čadca a Martin zasahovalo 151 členovia dobrovoľných hasičských zborov spolu 31-krát. Profesionálni aj dobrovoľní hasiči najmä odstraňovali stromy a odčerpávali vodu. Najdlhšie čerpali vodu v Žiline na Kysuckej ceste a v obci Kotešová. Išlo o čerpanie následkom znečistených priepustov a kanalizačných zberačov," uviedol Kapusniak.

Podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu (OÚ) v Žiline Ľubomíra Hollého je tretí stupeň povodňovej aktivity v súvislosti s vytrvalým dažďom na území Žilinského kraja naďalej vyhlásený v meste Turany, okres Martin. V obciach Belá, Divinka a Lysica v okrese Žilina je druhý povodňový stupeň. "Stále pracujú na záchranných prácach," dodal Hollý.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal vo štvrtok ráno hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pre okres Čadca. "Vzhľadom na nasýtenie povodí spadnutými zrážkami a predpokladanými ďalšími trvalými zrážkami predpokladáme vzostup až výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný,"informoval SHMÚ.