Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Alena Zs. označila ako možného objednávateľa vraždy J. Haščáka

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde 22. januára 2020 v Pezinku. Na snímke obžalovaná Alena Zs. na pojednávaní. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka budú v stredu vypovedať členovia sledovacieho komanda Petra Tótha, a to Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak.

Pezinok 22. januára (TASR) – Sledovacie komando Petra Tótha sa niekoľko mesiacov zameriavalo na bratislavský bar Next Apache. Okrem novinárov tam chodili aj známe osobnosti vrátane politikov. Jeden zo sledovacieho tímu Miroslav Kriak pred senátom Špecializovaného trestného súdu na hlavnom pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka potvrdil, že sledoval aj advokáta Daniela Lipšica, brata poslanca Petra Pčolinského Vladimíra či poslanca opozičného hnutia Sme rodina Milana Krajniaka.

Tóth zdôvodnil svoj záujem o dianie v bare podozrením, že sa v podniku môžu vyskytovať drogy, a tým, že tam chodia novinári. Prvýkrát tam išli podľa Kriaka v čase odhalenia kauzy Čistý deň, tá rezonovala v médiách v roku 2017. Pripomenul, že na verejnosti sa vtedy objavila aj komunikácia medzi poslancom parlamentu (Borisom Kollárom - pozn. TASR) a chovankyňou zariadenia.

Kriak vo výpovedi uviedol, že v prvom polroku monitorovali bar "pomerne intenzívne", v druhom "intenzita opadla". Divil sa, že bar navštevujú aj verejne známe osobnosti. "V tom bare sme jednoducho videli aj ľudí, ktorí tam nechodili pre diskusie a čítanie kníh, ale aj pre niečo iné. Opakovane sme tam zaznamenali drogy," povedal vo výpovedi. Podľa jeho slov opakovane evidovali užívanie marihuany a raz našli na záchode injekčnú striekačku.



Kriak počas svojej výpovede uviedol sedem mien novinárov, ktorých mali sledovať aj mimo tohto baru. Malo ísť o Jána Kuciaka, Moniku Tódovú, Adama Valčeka, Mareka Vagoviča, Eugena Kordu, Štefana Hríba a Daga Daniša. Dodal, že sa robilo aj tzv. cvičné sledovanie, pri ktorom sa zamerali na Martinu Ruttkayovú, ktorá mala brať od Mariana K. peniaze za články.

Svedok po ukončení výpovede uviedol pre médiá, že sledovanie novinárov bolo podľa neho veľmi dobré, pretože z toho vzišiel materiálny dôkaz, ktorý sa nedá zlomiť ani ohnúť. Tento dôkaz označil za "najtvrdší oriešok pre obhajobu". "Som rád, že to, čo sme vyprodukovali, prispeje k spravodlivosti, ale konečné slovo bude mať súd," doplnil.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.



Alena Zs. označila vo vyšetrovaní ako možného objednávateľa J. Haščáka


Obžalovaná Alena Zs. označila vo svojich výpovediach počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka za možného objednávateľa vraždy aj spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka, s ktorým mal spolupracovať niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Jej výpovede čítali na pojednávaní v kauze vraždy novinára predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry.

Haščáka považovala za jediného s mocou na to, aby dal Kuciaka zabiť. Považuje ho tiež za človeka, ktorý mal pred viacerými rokmi dať na internet jej komunikáciu s advokátom Danielom Lipšicom. Tvrdí, že by jej obžalovaný Marian K. likvidáciu novinára nezveril pre jej psychické problémy.



V jednej z výpovedí taktiež nevylúčila, že by mohol za vraždou stáť Zoltán Andruskó, ktorý jej mal dlžiť peniaze. Spomínala aj jeho problémy s daňami, pre tie momentálne čelí obžalobe na Okresnom súde Bratislava V. Andruskó mal podľa jej slov záujem dostať sa k miliónu eur, ktoré ponúkol po vražde expremiér Robert Fico ako odmenu za informácie vedúce k vrahom Kuciaka.

Priznala sa aj k tomu, že komunikovala s bývalým podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer-SD), predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Jurajom Drobom (SaS), bývalým prokurátorom Reném Vanekom, predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom, predsedom opozičného hnutia Sme rodina Borisom Kollárom, ako aj s advokátom Lipšicom.

Prokurátor pokračuje v čítaní jej výpovedí. V popoludňajších hodinách by mali vypovedať členovia sledovacieho komanda Petra Tótha Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak.


D. Lipšic považuje rozhodnutie o zákonnosti komunikácie z Threemy za kľúčové


Pezinok 22. januára (TASR) - Zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic považuje rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu o zákonnosti získania komunikácie Mariana K. cez Threemu za kľúčové. Myslí si, že komunikácia cez Threemu inkriminuje Mariana K. ako objednávateľa vraždy. Jeho obhajca Marek Para to za prehru nepovažuje.

„Komunikácia najmä obžalovaného Mariana K. v Threeme v dňoch predchádzajúcich a nadchádzajúcich po vražde je podľa môjho presvedčenia jednoznačne inkriminujúca,“ povedal Lipšic. Tvrdí, že kriminálnici vždy komunikujú v inotajoch, náznakoch a šifrách, avšak z kontextu komunikácie jednoznačne vyplýva, že si písali o vražde novinára Jána Kuciaka.



Jediná polemika, ktorá podľa neho zostáva, je, ako bude dôkaz vykonaný. Aj prokurátor preto uviedol, že je možné, aby prišiel na hlavné pojednávanie zástupca Europolu. Súdu by vysvetlil, ako kominukáciu vrátane jej zmazaných častí vyextrahoval z mobilných telefónov Mariana K.

Obhajca obžalovaného Mariana K. Para nepovažuje rozhodnutie senátu za konečné. „Je to predbežný názor súdu, ako taký ho rešpektujem. Právny spor bude pokračovať,“ reagoval.

Para Threemu ako dôkaz dlhodobo namieta aj v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, kde sa komunikácia už čítala. Vadí mu to, že telefónmi Mariana K. disponoval Peter Tóth. Rovnako, že podľa neho nie je ustálená judikatúra v tejto problematike. Rozhodnutie senátu za prehru nepovažuje a je pripravený aj na alternatívu, že sa Threema bude čítať.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová uviedla, že Threema sa čítať zatiaľ nebude a pojednávanie bude pokračovať vo vykonávaní zatiaľ naplánovaných dôkazov. Prokurátor a splnomocnenci poškodených chceli Threemu čítať teraz, aby s ňou mohli konfrontovať obžalovaných, na čo reagovala Sabová tým, že si ich môžu neskôr predviesť pred súd znova.



Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Alenu Zs. aj v prípade vraždy exprimátora


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v stredu obžalobu na Alenu Zs., Romana O. a Vladimíra M. za vraždu exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

"Všetci sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. V prípade uznania viny im hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov alebo na doživotie," povedala Predajňová.

Údajný objednávateľ Roman O. je stíhaný väzobne ako objednávateľ. Alena Zs., ktorá je v súdnej väzbe za vraždu novinára Jána Kuciaka, mala byť sprostredkovateľkou objednávky vraždy. Vladimír M., ktorý mal objednávku prevziať a zadať jej vykonanie, je vo výkone trestu odňatia slobody pre inú trestnú činnosť.

"Obžaloba napadla do senátu 3T, pracovisko Banská Bystrica, bude pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," priblížila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Exprimátora Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Zastrelil ho Štefan Kaluz (člen skupiny sýkorovcov, pozn. TASR), ku ktorému však chýbal objednávateľ a pomocníci. Za tých považuje polícia práve Alenu Zs., Romana O. a Vladimíra M. Prvá menovaná mala pomáhať v kampani v komunálnych voľbách Basternákovmu protikandidátovi. Kaluz už bol právoplatne odsúdený na trest odňatia slobody na 25 rokov.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal návrh na podanie obžaloby koncom minulého roka.


Alena Zs. opätovne využila svoje právo nevypovedať v kauze vraždy J. Kuciaka


Obžalovaná z vraždy novinára Jána Kuciaka Alena Zs. využila na hlavnom pojednávaní opätovne svoje právo nevypovedať. Urobila tak napriek tomu, že prvý deň pojednávania avizovala, že vypovedať neskôr bude.

Na snímke obžalovaná Alena Zs. na pojednávaní.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Alena Zs. v stredu len uviedla, že sa ku skutku vraždy vyjadriť nevie, keďže ho pozná iba zo spisu a médií. Tiež, že výpovede obžalovaných Miroslava M. a Tomáša Sz. potvrdzujú to, že „Zoltán Andruskó klame“. Opätovne avizovala, že bude vypovedať neskôr a následne využila svoje právo nevypovedať.

Andruskó bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na trest 15 rokov odňatia slobody. Alenu Zs. označuje za osobu, ktorá si uňho vraždu objednala na pokyn Mariana K.


Súd nemá pochybnosti o dôkaznosti Threemy v kauze vraždy J. Kuciaka


Senát Špecializovaného trestného súdu nemá pochybnosti o zákonnosti získania komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema. Komunikácia na pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka sa však bude čítať po vykonaní naplánovaných dôkazov. Súd zvažuje, že z dôvodu urýchlenia procesu vylúči obžalovaného Miroslava M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, na samostatné konanie.

„Súd nemá pochybnosti o zákonnosti získania tohto dôkazu,“ uviedla predsedníčka senátu Ružena Sabová. Vyextrahovanú zálohu komunikácie dostal vyšetrovateľ Peter Juhás od Europolu na DVD nosiči. Na tom sa nachádzala tabuľka, z ktorej sa čítala Threema už v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a majú ju k dispozícii viaceré médiá.

Komunikácia pochádza podľa Sabovej z ôsmich telefónov. Nie je jasné, či ide o telefóny aj iných obžalovaných než Mariana K. Svedok Peter Tóth vypovedal, že polícii odovzdal dva.

Threema sa v stredu zatiaľ čítať nebude. Sabová plánuje najprv vykonávať naplánované dôkazy a svedecké výpovede. Splnomocnenci poškodených a prokurátor ich chceli čítať už teraz, kým vypovedajú obžalovaní. Chceli ich so správami konfrontovať. Predsedníčka senátu argumentovala, že ich po čítaní môže zavolať vypovedať znova.

Obhajca obžalovaného Mariana K. Marek Para namieta zákonnosť použitia Threemy ako dôkazu už od minulého roka, a to aj v kauze falšovania televíznych zmeniek. Ani v tom prípade mu senát nevyhovel.

Momentálne na súde vypovedajú obžalovaní znova a procesné strany a súd sa ich pýtajú doplňujúce otázky. Miroslava M. zvažuje sudkyňa vylúčiť na samostatné konanie, vzhľadom na to, že sa priznal a doplnila, že priznanie zaváži pri udeľovaní trestu. Z jeho doplňujúcej výpovede vyplynulo, že Kuciaka zastrelil z blízkosti menej než 30 centimetrov.


Na súde v kauze vraždy J. Kuciaka budú vypovedať členovia sledovacieho komanda


Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka budú v stredu vypovedať členovia sledovacieho komanda Petra Tótha, a to Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak. Na súde sa očakáva aj výpoveď obžalovanej Aleny Zs., prítomní sú všetci obžalovaní.



Kriak vypovedal v prípravnom konaní o tom, ako si ho niekdajší riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Tóth najal na sledovanie novinárov vrátane Kuciaka. Najprv ho sledoval v domnienke, že ide o dílera drog. Na pomoc pri sledovaní novinárov si najal Mlynarčíka.

Z Kuciakovho sledovania urobili obaja niekoľko fotografií, ktoré na súde stotožnil aj Zoltán Andruskó. Sú to tie isté fotografie novinára, ktoré mu mala ukázať vo svojom aute obžalovaná Alena Zs. Urobiť tak mala počas objednávania vraždy Kuciaka.

Podľa obžalobnej verzie mohla mať Alena Zs. fotografie iba od Mariana K., čo je podľa splnomocnenca poškodených Kuciakovcov Daniela Lipšica priama línia medzi údajným objednávateľom a vykonávateľmi vraždy.