Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V kauze televíznych zmeniek polícia obvinila aj Pavla R.

Na archívnej snímke exriaditeľ Markízy Pavol R. Foto: TASR - Martin Baumann

Obhajca Pavla R. sa obáva, že konanie polície voči jeho klientovi mohlo byť účelové a mohlo súvisieť so snahou prekryť protest farmárov.

Bratislava 21. júna (TASR) – Okrem Mariana K. obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v kauze zmeniek týkajúcich sa TV Markíza aj bývalého riaditeľa televízie Pavla R. Potvrdil to jeho obhajca Marek Para.

Exriaditeľ súkromnej televízie a bývalý politik si v stredu večer prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti. S vyšetrovateľom NAKA sa dohodol, že sa v štvrtok dostaví o 8.00 h na výsluch.

„Dlhší odklad nebol pre vyšetrovateľa akceptovateľný,“ priblížil Para s tým, že spolu s klientom musia zvážiť rozsah a obsah výpovede. Pavol R. zrejme podľa jeho obhajcu podá proti obvineniu sťažnosť, ktorú by mal odôvodniť v najbližších dňoch. „Klient sa považuje za nevinného,“ doplnil Para.

Obhajca Pavla R. sa obáva, že konanie polície voči jeho klientovi mohlo byť účelové a mohlo súvisieť so snahou prekryť protest farmárov.

"Považujem za možné sa domnievať, že načasovanie dnešnej akcie Prezídia Policajného zboru SR, NAKA v predmetnom prípade môjho mandanta navodzuje dojem potreby zakryť protesty farmárov, kde vedomosti časti novinárskej obce o okolnostiach prípadu vopred tento dojem politického prekrývania káuz len umocňuje," doplnil Para.

Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že podnikateľa Mariana K. v stredu zadržala NAKA vo veci týkajúcej sa zmeniek. Pavol R. sa zatiaľ zadržaniu vyhol, jeho advokát sa domnieva, že k tomu napomohla ich iniciatíva. Po zadržaní Mariana K. prišiel Pavol R. v stredu večer podľa jeho obhajcu iniciatívne sám na NAKA za vyšetrovateľom, ktorý s tým súhlasil.

Obhajca podnikateľa Mariana K., ktorým je Martin Pohovej, vysvetlil, že v tomto štádiu konania sa oboznamujú s dôvodmi vznesenia obvinenia, ktoré napadli sťažnosťou. Stanovisko obhajca poskytne podľa jeho písomného vyjadrenia až potom, ako sa oboznámi so spisovým materiálom.

Bývalý riaditeľ televízie Markíza mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariána K. a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Kočnera žiada od Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

Podľa informácií medializovaných v máji Marian K. zobral zo súdu zmenky, odôvodnil to tým, že ich chce expertízne preskúmať. Pojednávanie v zmenkovom spore, ktoré sa malo uskutočniť v stredu bolo zrušené, a to z dôvodu vykonávania ďalších procesných úkonov vzhľadom na účelnosť konania.

Televízia podala trestné oznámenie na Mariana K. a Pavla R. za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá NAKA. Vysielateľ tiež požiadal Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom K. riadne splnili daňové povinnosti.