Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Bratislave otvoria výstavu Národnej ceny za dizajn 2019

Na snímke zľava kurátor Národnej ceny za dizajn 2019 Marián Laššák, riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková, pr manažérka Národnej ceny za dizajn Mirka Brindová počas tlačovej konferencie Národnej ceny za dizajn 2019 v Bratislave 8. októbra 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Národná cena za dizajn sa na Slovensku udeľuje už od roku 1993, vtedy ešte pod názvom Dobrý dizajn.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Vernisáž projektu Národná cena za dizajn (NCD) otvoria v utorok v Slovenskom národnom múzeu v priestoroch bývalého Detského múzea v Bratislave o 18.00 h. Cenu pravidelne udeľujú Slovenské centrum dizajnu spolu s Ministerstvom kultúry (MK) SR. Tento rok sa dizajnéri a verejnosť dozvedia výsledky projektu v piatok (11. 10.) o 19.00 h v Design Factory na Bottovej ulici v Bratislave.

Národná cena za dizajn sa na Slovensku udeľuje už od roku 1993, vtedy ešte pod názvom Dobrý dizajn. Aktuálny ročník patrí produktovému dizajnu a prácam zrealizovaným počas rokov 2017 a 2018. Ocenené práce postupujú na výstavu, ktorá potrvá od stredy 9. októbra do 1. decembra.

"Národná cena za dizajn má v každom ročníku, či sa týka produktového, alebo komunikačného dizajnu, stabilne dve veľké kategórie – profesionálny dizajn za výrobky, produkty, diela uvedené na trh a študentský dizajn za projekty od študentov kreatívnych odborov z oblasti dizajnu. Tretia kategória podlieha premenám, z experimentálneho sa pred dvomi rokmi stala kategória dizajn s pridanou hodnotou za spoločensky a technologicky významné diela a projekty bez spolupráce s klientmi. Okrem týchto najväčších kategórií máme osobitné ceny, napríklad cenu za kultúrny prínos v oblasti dizajnu, alebo porota udelila tento rok aj svoju cenu," povedala riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková.



Porota zasadala v zostave Michal Froněk, Petteri Kolinen, Mária Hriešik Nepšinská, Jakub Pollág, Bettina Steindl a Klára Šumová. Z jej výberu vzišiel výber prác, ktoré postúpili na výstavu NCD 2019, kde bude predstavených celkovo 51 prác finalistov.

"Prihlásené práce reprezentovali celú šírku záberu dizajnérskej tvorby, od priemyselného dizajnu, cez zameranie na nábytok až po autorský dizajn a úžitkové umenie. Tento ročník bol navyše špecifický veľkým množstvom prihlásených prác z oblasti módy a textilnej tvorby, čo sa prejavilo aj na celkových výsledkoch súťaže," dodal kurátor výstavy Marián Laššák.