Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Poslanci v podaní namietali okrem iného závažné procedurálne nedostatky pri prijímaní napadnutého zákona.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 24. apríla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zákona o tohtoročnom štátnom rozpočte. Na stredajšom zasadaní prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady SR, ktorí vidia rozpor prijatého zákona s Ústavou SR a ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. Súd zároveň nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.

Poslanci v podaní namietali okrem iného závažné procedurálne nedostatky pri prijímaní napadnutého zákona. "Napadnutý zákon je výsledkom svojvoľného postupu zákonodarcu, ktorý hrubým ignorovaním pravidiel legislatívneho procesu závažne porušil ústavné princípy demokratického a právneho štátu, legality, zákazu svojvôle a ochrany slobodnej súťaže politických síl v demokratickej spoločnosti a z nich vyplývajúce ústavné práva parlamentnej opozície, čím zároveň spôsobil aj porušenie ústavného princípu dlhodobej udržateľnosti hospodárenia a rozpočtovej zodpovednosti," uviedli.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť po schválení zákona upozornila na to, že štátny rozpočet bez dodatočných zmien prekračuje výdavkové limity a výrazne tak zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Výhrady k prijatému zákonu mala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.