Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

UK sa umiestnila v prvej štvorstovke moskovského rebríčka

univerzita Komenského, ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Metodológiu a zoznam kritérií rebríčka posudzovalo 25 expertov na terciárne vzdelávanie zo 16 krajín sveta.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave sa v moskovskom rebríčku umiestnila z 1200 univerzít zo 79 krajín sveta na 351. - 400. mieste. Potvrdila tým líderskú pozíciu medzi slovenskými vysokými školami. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Celkové hodnotenie univerzít je zamerané na tri oblasti, a to vzdelávanie, vedu a vplyv univerzity na spoločnosť. V rebríčku sa okrem UK nachádzajú ešte dve slovenské vysoké školy – Slovenská technická univerzita v Bratislave (701. – 800. miesto) a Technická univerzita v Košiciach (1001. – 1100. miesto). Na prvých troch priečkach moskovského rebríčka sa nachádzajú tri americké univerzity. Lídrom sa stala Harvardova univerzita.

Metodológiu a zoznam kritérií rebríčka posudzovalo 25 expertov na terciárne vzdelávanie zo 16 krajín sveta. V rebríčku sa nachádzajú univerzity, ktoré dosiahli vedúce postavenie v globálnych univerzitných rebríčkoch alebo národných akademických rebríčkoch. "UK zaznamenala v tomto roku v hodnotení svetových či domácich rebríčkov viaceré úspechy, pričom sa v nich umiestňuje ako najlepšia, prípadne jediná slovenská univerzita," dodala Miller.