Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Slovensko si uctí obete nehody autobusu pri Nitre štátnym smútkom

Na snímke záchranári a policajti zasahujú na mieste dopravnej nehody, ktorá sa stala 13. novembra 2019 na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Na Slovensku bol doteraz vyhlásený štátny smútok deväťkrát. Naposledy to bolo v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča v roku 2016.

Bratislava 14. novembra (Teraz.sk/TASR) - Slovensko si v piatok 15. novembra uctí obete nehody autobusu pri Nitre štátnym smútkom. Trvať bude od 08.00 do 20.00 h. Rozhodla o tom vo štvrtok Vláda SR na mimoriadnom rokovaní.



Nehoda, ktorá sa stala v stredu (13. 11.) na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre, patrí medzi najtragickejšie v histórii Slovenska. Doteraz si vyžiadala dvanásť obetí vrátane detí. Ďalších 15 ľudí sa zranilo. Zrazili sa pri nej autobus plný cestujúcich a nákladné auto. Cesta je v súčasnosti stále neprejazdná. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pre tragédiu predčasne ukončil návštevu Cypru a navrhol vyhlásenie štátneho smútku.




Štátny smútok v SR vyhlasuje v zmysle zákona o štátnych symboloch a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády. Kabinet tak môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na Slovensku alebo mimo neho v prípade, že ich smrť otriasla celou spoločnosťou.

Na Slovensku bol doteraz vyhlásený štátny smútok deväťkrát. Naposledy to bolo v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča v roku 2016. Pri podobnom nešťastí vyhlásila štátny smútok vláda naposledy v roku 2009 po tragickej havárii autobusu na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno. Pri zrážke autobusu s vlakom vtedy zahynulo 12 ľudí.

Foto: FB/Polícia SR


Premiér: Slovensko by malo zdieľať smútok s rodinami obetí a uctiť si ich


Slovensko by malo zdieľať smútok s rodinami obetí a uctiť si ich pamiatku. Po štvrtkovom mimoriadnom rokovaní vlády SR, na ktorom kabinet schválil na piatok (15. 11.) vyhlásenie štátneho smútku, to vyhlásil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Predseda vlády zároveň uviedol, že medzi 12 obeťami stredajšej (13. 11.) nehody autobusu s nákladným autom pri Nitre je päť mladších ako 18 rokov. Najstaršia obeť je v seniorskom veku.

"Pri spustených vlajkách si v tichu spomenieme na všetkých, ktorí nás v stredu náhle opustili. Skúsme si to pretaviť do vlastných životov, aby sme sa vedeli tešiť z každej chvíle a ukážme spoločne pri tejto príležitosti našu súdržnosť, solidaritu a súcit," povedal predseda vlády. Pripomenul, že v stredu večer došlo k tragédii aj v Revúcej, kde pri záchrane zvierat z útulku strhol tri ženy silný prúd rieky Muráň. Pellegrini oznámil, že tieto tri ženy prišli o život.

Na snímke záchranári a hasiči poskytujú prvú pomoc zranenej osobe, ktorá je na nosidlách na mieste dopravnej nehody, ktorá sa stala 13. novembra 2019 na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre.
Foto: TASR Milan Ivanič


Pellegrini tvrdí, že ním nehoda autobusu s nákladným autom, ktorá sa stala v stredu na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre, hlboko otriasla. "Človeka až mrazí, keď pred niekoľkými hodinami sa domov viezli nič netušiaci ľudia a v zlomku sa ich život skončil alebo otočil úplne naruby. Boli medzi nimi aj deti, ktoré mali život pred sebou, mali svoje rodiny. V takýchto chvíľach si človek uvedomuje, ako nesmierne prchavý je ľudský život," povedal.

V mene vlády SR vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí a zraneným po nehode zaželal skoré uzdravenie. "Mladému chlapcovi, ktorý bojuje o život, prajem, aby sa mu to podarilo," podotkol Pellegrini. Vďaku vyjadril záchranárom, hasičom, policajtom i lekárom.




Na Slovensku bol doteraz štátny smútok vyhlásený deväťkrát


6. apríla 2005 - Na Slovensku bol vyhlásený štátny smútok v súvislosti s úmrtím pápeža Jána Pavla II., a to až do pohrebu hlavy katolíckej cirkvi. Napriek tomu, že štátny smútok nebol vyhlásený oficiálne, vydalo Ministerstvo vnútra SR pokyn, že štátne vlajky zostanú na štátnych orgánoch a inštitúciách územnej samosprávy spustené na pol žrde. Rozhodnutie rezortu vnútra podporil aj prezident SR Ivan Gašparovič.

23. januára 2006 - V Slovenskej republike sa začal 24-hodinový štátny smútok na pamiatku obetí leteckej katastrofy vojenského lietadla AN-24 pri maďarskej obci Hejce spustením štátnych vlajok na pol žrde. Slovenské vojenské lietadlo AN-24 vracajúce sa z Kosova sa 20. januára 2006 krátko po 19.30 h zrútilo približne päť kilometrov od slovenských hraníc. Na palube bolo 43 osôb, prežil jediný vojak.

9. septembra 2008 - Štátny smútok vyhlásila vláda na pamiatku civilných obetí havárie slovenského autobusu v Chorvátsku, pri ktorej 7. septembra 2008 zahynulo 16 ľudí, vrátane oboch šoférov. Na mieste nehody zomrelo 14 ľudí, dve osoby zraneniam podľahli neskôr v nemocnici. Vlajky boli na pol žrde od poludnia 9. septembra 2008 do 12.00 h nasledujúceho dňa.

22. februára 2009 – Na Slovensku bol vyhlásený štátny smútok - od 8.00 h do 20.00 h. v súvislosti s tragickou haváriou na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno, kde sa zrazil autobus s vlakom. Na mieste tragédie zahynulo 12 ľudí.

12. augusta 2009 – Štátny smútok bol na Slovensku vyhlásený od 8.00 h do 20.00 h v súvislosti s banským nešťastím v Handlovej, pri ktorom zahynulo 20 baníkov.

18. apríla 2010 - Vláda SR vyhlásila štátny smútok, aby si uctila pamiatku obetí leteckého nešťastia pri ruskom meste Smolensk, pri ktorom 10. apríla 2010 zahynul poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou a početnou delegáciou.

2. septembra 2010 - Slovensko si dňom štátneho smútku pripomenulo obete streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Tragédia si 30. augusta 2010 vyžiadala životy ôsmich osôb, 15 ďalších bolo zranených. Štátny smútok bol vyhlásený od 8.00 h do 18.00 h.

23. decembra 2011 - Na Slovensku bol vyhlásený jednodňový štátny smútok. Dôvodom bolo úmrtie posledného československého prezidenta Václava Havla, ktorý sa stal symbolom Nežnej revolúcie a zásadných politických zmien v Európe koncom 20. storočia. Štátny smútok, vyhlásený na deň exprezidentovho pohrebu, sa začal o 08.00 h a trval do 18.00 h. Václav Havel zomrel 18. decembra 2011 vo svojom dome v Hrádečku neďaleko Trutnova.

13. októbra 2016 – Štátny smútok bol na Slovensku vyhlásený v deň štátneho pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. Trval v čase od 8.00 h do 17.00 h.