Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Témou teologického kongresu v Bratislave je otázka nádeje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na kongrese, ktorý trvá do 31. augusta, vystúpia osobnosti európskej i svetovej teológie, napríklad absolvent Harvardu a súčasný dekan Pápežského biblického inštitútu v Ríme Peter Dubovský.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Za účasti viac ako 240 odborníkov sa v stredu začal v Bratislave najväčší teologický kongres v strednej Európe. Téma nádeje spája teológov z 25 krajín a z viac ako 50 inštitúcií. TASR o tom informoval koordinátor komunikácie pre kongres Matúš Demko.

"Po páde komunizmu sme dostali pomoc od cirkevných organizácií zo Západu. Pomohli nám nakúpiť počítače a knihy, obnovili sa kostoly a fary, mohli sme ísť študovať do zahraničia. Aj týmto kongresom ukazujeme, že to neboli nadarmo vynaložené peniaze," povedal dekan Teologickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Miloš Lichner, ktorý je hlavným organizátorom tohto podujatia.

Podľa Bohdana Hroboňa pôsobiaceho na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave boli slovenskí teológovia práve z dôvodu bývalého režimu na celé desaťročia odstavení od kvalitných zdrojov a kontaktov a neboli vedení k poctivému výskumu. "Dnes však už nemáme výhovorku a vyrastajú nám odborníci, ktorých začína svetová teológia brať vážne. Tento kongres je toho svedectvom a verím, že bude aj silným stimulom do budúcnosti," poznamenal Hroboň.

Téma, kde leží naša nádej, je ústrednou otázkou bratislavského kongresu, ktorý organizuje Európska spoločnosť pre katolícku teológiu. "Existujú tri základné cnosti – viera, nádej a láska. Nádej vyzerá pri viere a láske ako ich menšia sestra, ale ak človeku vezmete nádej, zomiera," upozornil na jej dôležitosť Lichner.

Na kongrese, ktorý trvá do 31. augusta, vystúpia osobnosti európskej i svetovej teológie, napríklad absolvent Harvardu a súčasný dekan Pápežského biblického inštitútu v Ríme Peter Dubovský. V Bratislave bude o nádeji hovoriť aj odborníčka na kresťansko-židovské vzťahy Amy-Jill Levinová z Nashvillu.

Na záver kongresu sa novým prezidentom Európskej spoločnosti pre katolícku teológiu stane Lichner. Súčasnou prezidentkou je Marie-Jo Thielová zo Štrasburgu.