< sekcia Slovensko

TASR v decembri prinesie seriál o tradičných jedlách

Ilustračná snímka. Foto: Tesco / H+H Kvasiareň

Jedlo ako základná životná potreba prešlo spolu s ľudstvom zložitým historickým vývojom.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Obdobie vianočných sviatkov v ľuďoch vyvoláva množstvo spomienok predovšetkým na detstvo a svojich blízkych. Správanie okolia, vianočná výzdoba, ale aj vône kuchyne nostalgicky pripomínajú príjemné chvíle strávené s rodinou.

Jedlo ako základná životná potreba prešlo spolu s ľudstvom zložitým historickým vývojom. Z obživy sa postupne stáva zdroj zisku, tvorivosti, zdravého životného štýlu i umeleckej inšpirácie. Každý človek má svoje obľúbené jedlá, ktorým nedokáže odolať. Sú medzi nimi aj tie, ktoré ho spájajú s jeho rodným regiónom.

Priezviská ako Piroh, Kapusta či Varecha sú jasným dôkazom toho, že ľudia ich dostali podľa jedál. Aj tradičné prezývky obyvateľov obcí, ako napríklad Bryndziari, Haluškári, Pirohári boli často odvodzované od obľúbených a bežných pokrmov v konkrétnych regiónoch.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky v decembri uverejní vo svojom spravodajskom servise sériu reportáží o tradičných jedlách v slovenských regiónoch. Textové správy o história pokrmov, zaujímavostiach, receptoch a zvykoch budú doplnené fotoreportážami a videozáznamami. Zverejňované budú v domácom servise každý deň vždy o 9. hodine.

Zoznam reportáží v mesiaci december 2019.


9. decembra – O tradičných jedlách s etnologičkou Katarínou Nádaskou

10. december – Tradičným jedlom v okolí Gelnice bola kedysi kuľaša

11. december - Aktivisti sa snažia získať ochrannú známku na liptovské droby

12. december – V Solčanoch na sviatky nechýba na stole solčiansky skladaník

13. december - Baníkov zo Španej Doliny vždy zasýtil štiarc

15. december – Sebedražská babka vo fazuli sa varí najmä v okolí Prievidze

16. december – V ubľanskej doline na Vianoce jedia fazuľový prívarok s pirohmi

17. december – V Klastave si kedysi deti pochutnávali na pareno-pečených buchtách

18. december – Tradičným vianočným jedlom z Kopaníc a Záhoria sú zázvorníky

19. december – Typické jedlá z okolia Liptovskej Tepličky

20. december – Aké chute ponúka kniha Tradičné recepty Trnavského kraja

22. december – Na severovýchode Slovenska bola obľúbeným jedlom čerešňanka

23. december – V Jelšovciach a Štitároch ponúkali hosťom aj dulový syr

24. december – Tradičné jedlá z jednotlivých oblastí Trenčianskeho kraja

25. december – V Ruskove ľuďom domov pripomínajú abovské hajtvaňoše

26. december – Na Slovenska kedysi varili aj jedlá z mäsa drozdov čvíkotavých

27. december – Vianočná kolekcia z kysuckej obce Staškov

29. december – Tradičné jedlá z okolia Polichna a Klenovca