Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Na Slovensku každoročne schvália asi 100 klinických skúšaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

ŠÚKL zabezpečuje reguláciu pre klinické skúšania na Slovensku, podieľa sa aj na klinických skúšaniach v rámci Európskej liekovej agentúry.

Bratislava 20. mája (TASR) - Na Slovensku sa každý rok schváli asi 100 klinických skúšaní. Upozornil na Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý v tejto oblasti zabezpečuje národnú reguláciu. Urobil tak pri príležitosti pondelkového Medzinárodného dňa klinických skúšaní.

"Klinické skúšanie je výskum lieku na človeku - dobrovoľníkovi. Zároveň je to jedna z najdôležitejších etáp vývoja lieku a overuje sa v ňom, ako účinkuje v ľudskom tele a či je pre pacientov bezpečný," priblížil na sociálnej sieti.

ŠÚKL zabezpečuje reguláciu pre klinické skúšania na Slovensku, podieľa sa aj na klinických skúšaniach v rámci Európskej liekovej agentúry. "Vďaka takýmto skúšaniam dokážeme lepšie porozumieť rôznym ochoreniam a nachádzať spôsoby, ako ich bezpečne a účinne liečiť," vysvetlil.

Medzinárodný deň si ľudia pripomínajú na výročie pokusu škótskeho lekára Jamesa Linda. Ten v roku 1747 rozdelil skupinu 12 námorníkov trpiacich na skorbut do šiestich skupín a každej podával inú terapiu. "Najúspešnejšie výsledky dosiahol v skupine námorníkov, ktorej podával citróny a pomaranče, keďže skorbut je zapríčinený nedostatkom vitamínu C," priblížil ŠÚKL.