Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovensko bičuje dážď a vietor, 3600 domácností je bez elektriny

Hasiči zasahujú v Demänovskej doline. Foto: Polícia Žilinský kraj

Zatiaľ čo pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj meteorológovia vydali výstrahy 1. stupňa, pre Banskobystrický, Prešovský, Košický a Žilinský kraj platia výstrahy 2. stupňa.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Streda má byť na celom Slovensku upršaná, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred dažďom, ktoré platia vo všetkých krajoch až do polnoci.

Zatiaľ čo pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa, pre Banskobystrický, Prešovský, Košický a Žilinský kraj platia výstrahy druhého stupňa.

SHMÚ na stredu varuje aj pred povodňami. V okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Gelnica platia výstrahy tretieho stupňa. "Vzhľadom na očakávaný a pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia.

Na rieke Slaná v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava platí druhý stupeň výstrahy pred povodňami. Rovnako na hornom Hrone v okrese Brezno. Povodne hrozia aj v okresoch Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Poltár, Tvrdošín, Kežmarok, Poprad, Spišská Nová Ves a Levoča, platia výstrahy prvého stupňa. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Okrem toho SHMÚ vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred vetrom na horách v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad a väčšine okresov Žilinského kraja.

V Demänovskej doline vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity


Demänovská Dolina 13. novembra (TASR) – Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila v stredu ráno starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová. V obci aktuálne zasahujú profesionálni aj dobrovoľní hasiči. Podľa starostky hrozí vybreženie potoka.

"Výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa naplnili, intenzívne prší. Situáciu celý čas monitorujeme, robia sa všetky protipovodňové opatrenia. Dážď zatiaľ neustáva, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať ďalej," priblížila Klepáčová pre TASR.

Silné dažde dvíhajú hladiny aj viacerých ďalších vodných tokov na Liptove. Najkritickejšia situácia je podľa riaditeľky Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Evy Krajčiovej práve v Demänovskej Doline, tretí povodňový stupeň však vyhlásili v ďalších piatich obciach na Liptove. "Problémy hlásia aj z Liptovského Jána. Potok v Demänovskej Doline sa zatiaľ nevylial, no na niektorých miestach je to na hrane. Robíme opatrenia, voda však stále stúpa a dosť rýchlo," doplnila Krajčiová.

Situáciu v okolí Demänovskej Doliny monitorujú aj hliadky Policajného zboru, ktoré zároveň dohliadajú na bezpečnosť v cestnej premávke. "Silné dažde dvíhajú hladiny vodných tokov na Liptove, pričom na niektorých miestach hrozí zaplavenie ciest," informovali policajti na sociálnej sieti.

SHMÚ na stredu varuje pred povodňami. V okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Gelnica platia výstrahy tretieho stupňa. "Vzhľadom na očakávaný a pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia.



V Liptovskom Hrádku vyčíňal vietor, následky momentálne odstraňujú


Intenzívny dážď sprevádzaný silným vetrom napáchal v uplynulých hodinách v Liptovskom Hrádku viaceré škody. Na ich odstránení pracujú zamestnanci Odboru technických služieb Mestského úradu v Liptovskom Hrádku.

"Spadnutý strom poškodil verejné osvetlenie pred vstupom do arboréta zo strany od polikliniky. Veľký konár spadol aj na ulici Pod lipami. Vo viacerých lokalitách sme odstraňovali popadané konáre. Naprávali sme aj niekoľko kontajnerov, ktoré odfúkol silný vietor," priblížil vedúci odboru technických služieb Roman Beňo.

Mesto informácie zverejnilo v stredu dopoludnia na oficiálnej webovej stránke.

Vplyvom silného vetra došlo v okrese Poprad k výpadkom v 3600 domácnostiach


Spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) zaznamenala v noci na stredu na svojom distribučnom území, najmä v okrese Poprad, výpadky v distribúcii elektriny v niekoľkých stovkách domácností. „Dôvodom bol silný vietor na horách, kde je výstraha tretieho stupňa, ale takisto dážď, pre ktorý platí výstraha druhého stupňa. Tieto nepriaznivé poveternostné podmienky spôsobili, že na elektrické vedenia spadli stromy, potrhali vodiče a poškodili izolátory,“ informovala Andrea Forbergerová z VSD.

Celkovo bolo v najkritickejšom čase nezásobených približne 3600 odberných miest. Pracovníci VSD okamžite začali s vymedzovaním porúch a do terénu nastúpili pohotovostné zložky, aby odstránili následky vplyvov počasia. „Najvážnejšiu poruchu z pohľadu obyvateľstva na napäťovej hladine NN - nízke napätie - sme zaznamenali v obci Malá Frankovka, kde došlo až k poškodeniu podperných bodov, teda stĺpov a vodičov. Niektoré vodiče totiž spadli až na cestu,“ upozornila Forbergerová.

Aktuálne sa podarilo obnoviť distribúciu elektriny do viac ako 82 percent odberných miest. V prípade zostávajúcich nezásobených častí obcí ako Tatranská Javorina, Lysá Poľana, Podspády a Ždiar, VSD intenzívne pracuje na obnovení dodávky elektriny.

Pre silný vietor vyhlásili v noci na stredu v obci Ždiar mimoriadnu situáciu. Cesta I/66 smerom na Poľsko bola niekoľko hodín neprejazdná. Obyvatelia neďalekej Tatranskej Javoriny sú bez elektriny už od utorkového (12. 11.) večera.

Výdatné zrážky boli v posledný hodinách najmä v Nízkych Tatrách



Meteorológovia zaregistrovali v uplynulých hodinách výdatné zrážky najmä v Nízkych Tatrách, Muránskej planine a vo východnom cípe Stolických vrchov, kde namerali za 24 hodín úhrn zrážok väčšinou 50 až 80 milimetrov. V Nízkych Tatrách ojedinele aj viac, na Magurke 90 a v Demänovskej doline - Jasná 101 milimetrov.

"Aktuálna vlna zrážok už ustáva, no od juhu až juhozápadu sa blíži ďalšia a je spojená s tlakovou nížou, ktorej stred sa bude v najbližších hodinách presúvať po frontálnom rozhraní ďalej na sever," spresnil Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Najviac zrážok očakávajú meteorológovia na západnom Slovensku, no vyššie úhrny sa podľa nich opäť môžu vyskytnúť aj v okolí hôr na strednom Slovensku.

Voda v Hnúšti zaplavila niektoré ulice, a to aj pred mestským úradom


Viaceré ulice v meste Hnúšťa v Rimavskosobotskom okrese zaplavila v stredu voda v dôsledku intenzívnych zrážok počas posledných dní. Pod vodou bolo aj priestranstvo na Francisciho ulici pred budovou mestského úradu.

„Môže za to predovšetkým nezodpovedné lesné hospodárstvo. Mesto v tomto roku vyčistilo všetky svoje kanalizačné zberače a splnilo si svoje povinnosti, avšak pri tomto prítoku sa viac robiť nedá,“ uviedol na sociálnej sieti primátor Roman Lebeda.

Okrem Francisciho ulice bola podľa miestnych obyvateľov vodou najviac zasiahnutá Jilemnického ulica. Živel vytopil aj niektoré pivnice rodinných domov v meste.

V neďalekej obci Rimavská Baňa síce zrážky podľa starostky Eleny Polóniovej zatiaľ nespôsobili žiadne škody ani problémy, v pohotovosti sú však miestni dobrovoľní hasiči. „Keďže sa už vyjasňuje, hádam to najhoršie máme za sebou,“ povedala starostka.

Stratená: V obci platí druhý stupeň povodňovej aktivity


Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásila v stredu starostka dediny Stratená v okrese Rožňava Daša Ovšonková. Ako dodala pre TASR, vyhlásený stupeň platí až do odvolania.

„V jednej časti obce sa vylial potok, popoludní sa však situácia upokojila. Uvidíme, čo bude ďalej, keďže meteorológovia ešte hlásia dážď,“ uviedla starostka.

Voda z vybreženého potoka sa podľa jej slov zatiaľ vyliala len do záhrady a nespôsobila tak škody na majetku.