Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

ASRPO: Stratifikácia nemocníc môže pomôcť aj sociálne slabším ľuďom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Asociácia pre sociálny rozvoj a podporu občanov prevádzkuje od roku 2015 v Rimavskej Sobote integračné centrum sociálnej pomoci.

Rimavská Sobota 23. októbra (TASR) – Stratifikácia nemocníc na základe pripravovanej reformy ministerstva zdravotníctva (MZ) môže v oblasti zdravotnej starostlivosti pomôcť i ľuďom zo sociálne slabších vrstiev. Pre TASR to uviedla prezidentka Asociácie pre sociálny rozvoj a podporu občanov (ASRPO) SR Andrea Gállová, podľa ktorej má reforma potenciál priniesť ďalší rozvoj nemocníc a benefity pre pacientov i zdravotnícky personál.

„Po viac než 15 rokoch je to jediný dokument, ktorý prináša jasne zadefinovanú vyššiu kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Na druhej strane je aj určitou motiváciou pre zamestnancov, hlavne lekárov, že sa môžu špecializovať na určitý odbor a v tom smere sa ďalej rozvíjať a vzdelávať,“ povedala prezidentka ASRPO.

Asociácia podľa jej slov vníma stratifikáciu ako najlepší materiál MZ, ktorý je zameraný na zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti, dostupnosti pre všetkých občanov a aj ekonomickej efektivity. „Sme presvedčení, že takáto systematizácia v zdravotníckom sektore prinesie finančnú garanciu kvality poskytovanej starostlivosti,“ dodala Gállová.

ASRPO prevádzkuje od roku 2015 v Rimavskej Sobote integračné centrum sociálnej pomoci. Poskytuje v ňom širokú škálu bezplatného poradenstva, zameriava sa na terénnu sociálnu prácu, sociálne poradenstvo, ako aj na základné právne a finančné poradenstvo. Cieľom asociácie je v budúcnosti otvorenie ďalších obdobných centier.