Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štátne nemocnice nechcú, aby sa opakoval prípad 15-ročného chlapca

Na snímke vľavo ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská a vpravo generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb Ladislav Kužela. Foto: TASR Martin Baumann

Nemocnice sa dohodli na spolupráci po tom, čo od nich jasné riešenia žiadala Kalavská, aby sa takéto prípady neopakovali.

Bratislava 9. októbra (TASR) – Štátne nemocnice prijali opatrenia, aby sa neopakoval prípad 15-ročného chlapca, o ktorého liečbu sa sporili. Vedenia Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) o tom informovali ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantka Smeru-SD) na stredajšom stretnutí, priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Nemocnice sa dohodli na spolupráci po tom, čo od nich "jasné" riešenia žiadala Kalavská, aby sa takéto prípady neopakovali. Neurochirurgom, ktorí budú operovať v NÚDCH, ponúknu zaškolenie a oboznámenie sa s prístrojovým vybavením. "Je pre mňa neprípustné traumatizovanie spoločnosti, keď sa má odborná verejnosť sústrediť na riešenie pacienta a poskytnutie mu špičkovej zdravotnej starostlivosti," povedala Kalavská.



Podľa generálneho riaditeľa NÚDCH Ladislava Kuželu je pre detského pacienta najefektívnejším riešením mať zdravotnú starostlivosť pod jednou strechou. "Neurochirurgom, ktorí budú u nás operovať z iných pracovísk, ponúkame v predoperačnom období oboznámenie sa s naším prístrojovým vybavením, aby sa prišli oboznámiť, zaškoliť a vyslovili prípadne požiadavky, ktoré treba splniť, aby operácie prebehli bez problémov a na špičkovej úrovni tak, aby detský pacient dostal u nás vysoko kvalitnú zdravotnú starostlivosť s najlepšími odborníkmi," skonštatoval.

Kužela tiež doplnil, že na pracovisku opätovne ponúkajú spoluprácu aj neurochirurgovi Jurajovi Šteňovi zo susediacej Nemocnice L. Dérera, ktorá je súčasťou UNB. "Týmto postupom dokážeme aj v tomto medicínskom odbore, tak ako vo všetkých ostatných, rozšíriť ponuku na možnosť výberu operatéra. Chceme pomôcť všetkým deťom zo Slovenska na jednom špičkovom detskom neurochirugickom pracovisku a netraumatizovať spoločnosť, tento prípad uzavrieť a sústrediť sa na pacienta," pripomenul.

"Budem veľmi rada a podporím, ak lekári Univerzitnej nemocnice Bratislava poskytnú starostlivosť detskému pacientovi v Národnom ústave detských chorôb, pričom naša nemocnica je taktiež ochotná zapožičať prístrojové vybavenie. Už v súčasnosti existuje zmluva o vzájomnej spolupráci a robím všetko pre to, aby aj lekári UNB mali adekvátne a špičkové podmienky na svoju prácu," skonštatovala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková.

Obe nemocnice reagovali na medializovaný prípad 15-ročného chlapca s nádorom na mozgu. Lekári sa rozchádzali v tom, ako sa má jeho operácia zabezpečiť. Kalavská v tejto súvislosti odvolala neurochirurga Juraja Šteňa z funkcie hlavného odborníka ministerstva pre neurochirurgiu.