Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správa slovenských jaskýň: Vlani navštívilo jaskyne vyše 455.700 ľudí

Na snímke Demänovská jaskyňa slobody. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Novinkou v tohtoročnej sezóne je novo osvetlená prehliadková trasa s LED svietidlami v Demänovskej jaskyni slobody. Ponúka tým nový pohľad na známe priestory.

Bratislava 21. marca (TASR) - Jaskyne v správe Štátnej ochrany prírody navštívilo v minulom roku 455.713 ľudí. Návštevnosť bola oproti roku 2022 vyššia o 1694 osôb. Najnavštevovanejšou bola Belianska jaskyňa. Pre TASR to uviedla Správa slovenských jaskýň (SSJ).

"Po rokoch s pandémiou COVID-19 sa stabilizuje cestovný ruch. Návštevnosť by bola ešte vyššia, ale z dôvodu rekonštrukčných prác vo vzťahu k elektroinštalácii v podzemí bola Demänovská jaskyňa slobody do októbra verejnosti neprístupná/zatvorená," skonštatovala SSJ. Doplnila, že vlani bolo mierne viac domácich návštevníkov ako zahraničných. Minuloročná návštevnosť len mierne zaostáva za návštevnosťou v roku 2019, čo bol posledný rok pred pandémiou.

Dlhodobo najnavštevovanejšími sú Belianska jaskyňa a Demänovská jaskyňa slobody. V minulom roku navštívilo Beliansku jaskyňu 127.390 návštevníkov, priblížila správa. "Najmenej navštevovanou jaskyňou je Brestovská jaskyňa, ktorú v roku 2023 navštívilo 10.167 osôb. Ide však o jaskyňu, pre ktorú sú stanovené limity a svojou formou sprístupnenia je odlišná od ostatných," dodala SSJ.

Vstupné je tento rok v porovnaní s vlaňajškom v niektorých prípadoch mierne zvýšené. Dôvodom je celoplošné zvyšovanie a rast cien, najmä energií, ktoré ovplyvňujú vstupné náklady, tvrdí správa jaskýň.

Zároveň skonštatovala, že jej finančná situácia nie je jednoduchá. SSJ sa podľa vlastných slov musí snažiť hľadať aj iné zdroje, alebo obmedzovať aktivity či činnosť. Snaží sa získavať financie aj mimo vlastných zdrojov, napríklad v prípade investícií zo štrukturálnych fondov Európskej únie. "Pokiaľ to nie je možné, musíme zabezpečovať len nevyhnutné úlohy, čo však spôsobuje ´stopku´ pre rozvoj a kumuláciu dlhodobo neriešených problémov z dôvodu obmedzených zdrojov," uviedla správa.

Novinkou v tohtoročnej sezóne je novo osvetlená prehliadková trasa s LED svietidlami v Demänovskej jaskyni slobody. Ponúka tým nový pohľad na známe priestory. "Pre túto sezónu sa výrazné zmeny neplánujú, pripravujú sa aktivity, ktoré môžu v ďalších rokoch priniesť pre návštevníkov niečo nové," doplnila SSJ.