Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 26. marca 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenovala 39 nových vysokoškolských profesorov. Vymenúvacie dekréty im odovzdala v Prezidentskom paláci.



Bratislava - Premiér Robert Fico podporuje prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho aj v druhom kole volieb. Jeho protikandidáta Ivana Korčoka označil za vojnového štváča, Pellegrini si podľa neho uvedomuje hodnotu mieru.



Bratislava - O účasti ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka v relácii s medzinárodne hľadaným Danielom B. poslanci dnes nediskutovali. Brannobezpečnostný výbor iniciovaný opozíciou nebol uznášaniaschopný, chýbali viacerí koaliční poslanci. Predseda výboru Tibor Gašpar avizoval, že téma bude zaradená na budúcotýždňový výbor.



Bratislava - Novou riaditeľkou Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana sa stala ekonómka Petra Flach. Ministerstvo kultúry personálnu zmenu nekomentuje.



Bratislava - Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj sa nezúčastní zajtrajšieho rokovania Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, ktorý mal preberať okolnosti súvisiace s jeho osobným bankrotom. Šéf telerozhlasu argumentuje tým, že v rámci voľby generálneho riaditeľa RTVS všetky informácie v tejto veci poskytol.



Bratislava - Všetci užívatelia štátnej mobilnej aplikácie Slovensko v mobile dnes dostali notifikáciu: "Nezabudnite na podanie daňového priznania do 31. marca." Táto notifikácia však nie je obsahovo ani vecne správna. Riadny termín na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzických a právnických osôb je totiž v tomto roku 2. apríla. Ministerstvo investícií sa za uverejnenie nesprávnej informácie ospravedlňuje.



Kysucké Nové Mesto - Vo fabrike na výrobu chemických látok v Kysuckom Novom Meste vypukol dnes krátko pred 14. hodinou požiar. Na mieste zasahujú desiatky hasičov so 16 kusmi techniky.



Bratislava - Mimoriadna situácia z dôvodu výskytu synantropných jedincov medveďa hnedého platí k dnešnému dňu na území 16 okresov Slovenska.



Bratislava - Opozičné KDH jednoznačne podporuje v druhom kole prezidentských volieb kandidáta Ivana Korčoka. Oznámil to predseda hnutia Milan Majerský.



Košice - Obvinený v prípade nedávneho požiaru v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura ostáva vo väzbe. Krajský súd v Košiciach včera zamietol sťažnosť mladistvého Jaroslava H. voči rozhodnutiu o jeho vzatí do väzby z 10. marca.



Vojany - V elektrárni vo Vojanoch dnes odstavili posledné turbíny, čím sa končí takmer 60-ročná história kedysi najväčšej tepelnej elektrárne v bývalom Československu.

Na snímke riaditeľ závodu Elektrární Vojany Ondrej Marcinčák vypína piaty blok elektrárne Vojany 26. marca 2024.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava - Na internete nakupuje 80 percent ľudí na Slovensku, pričom takmer polovica z nich pravidelne. Ich počet sa tak po poklese v roku 2022 začal opäť zvyšovať a priblížil sa k rekordným hodnotám z obdobia pandémie.



Minsk - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko dnes vyhlásil, že útočníci masakru v moskovskej koncertnej sále sa najskôr pokúsili utiecť do Bieloruska. Atentátnici podľa neho však zmenili plány pre kontrolné stanovištia. Preto sa otočili a išli na úsek ukrajinsko-ruskej hranice.



Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za "svojského Žida prejavujúceho sympatie a náklonnosť k nacionalistickému duchu, ktorý prenikol do vedenia kyjevského režimu". Peskov tak odpovedal na otázku, ako by mohol byť Zelenskyj spojený s útokom v Moskve, ku ktorému sa prihlásili islamskí džihádisti.



Brusel - Rada Európskej únie (EÚ) dnes schválila Európsky zákon o slobode médií, ktorého cieľom má byť ochrana slobody médií, plurality a redakčnej nezávislosti v krajinách EÚ. Zákon teraz musia podpísať predsedovia Rady a Európskeho parlamentu, potom ho zverejnia v Úradnom vestníku EÚ a následne o 20 dní vstúpi do platnosti.



Berlín - Nemecko zavedie počas futbalových majstrovstiev Európy dočasné kontroly na všetkých hraničných priechodoch. Európsky šampionát je na programe od 14. júna do 14. júla tohto roka aj so slovenskou účasťou.



Moskva - Slovenský hokejista Adam Liška bude naďalej pokračovať v ruskom tíme Severstaľ Čerepovec. S klubom KHL predĺžil zmluvu o ďalší rok. Dvadsaťštyriročný útočník pôsobí v Čerepovci od ročníka 2019/20.