Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. apríla 2024 - 11.45 h.



Michalovce - Výsledkom spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády by mali byť dohody na projektoch, ktoré výrazne posilnia a posunú dopredu spoluprácu oboch krajín. Pred začatím bilaterálneho rokovania to uviedol predseda slovenskej vlády Robert Fico. Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal očakáva pragmatické a účinné rokovania, ktoré potvrdia blízkosť oboch krajín.

Na snímke spoločná fotografia na stretnutí členov slovenskej a ukrajinskej vlády 11. apríla 2024 v Michalovciach. Uprostred vpravo predseda vlády SR Robert Fico a uprostred vľavo predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ.
Foto: TASR – František Iván


Bratislava - Slovenská republika jednoznačne odmieta novú európsku migračnú a azylovú politiku, tzv. Migračný pakt EÚ. Nesúhlasí ani s povinným prerozdeľovaním nelegálnych migrantov. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár v reakcii na včerajšie schválenie balíka europoslancami.



Bratislava - Chov hospodárskych zvierat na súkromnú spotrebu by sa mal uľahčiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorý na rokovanie Národnej rady predložili poslanci Rudolf Huliak (SNS) a Zuzana Matejičková (Smer-SD). Účinnosť zákona sa navrhuje 15. dňom po jeho vyhlásení v Zbierke zákonov.



Bratislava - Novými podpredsedami SaS sú Mária Kolíková, Jana Bittó Cigániková, Marián Viskupič a Juraj Droba. Na tlačovej konferencii ich predstavil predseda strany Branislav Gröhling.

Na snímke zľava predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling, podpredseda strany SaS Marián Viskupič, podpredsedkyňa strany SaS Jana Bittó Cigániková, podpredseda strany SaS Juraj Droba, podpredsedkyňa strany SaS Mária Kolíková počas tlačovej konferencie strany k predstaveniu nových podpredsedov vo štvrtok 11. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Počet obyvateľov Slovenskej republiky vlani klesol. Stalo sa tak už tretí rok po sebe. Minuloročný pokles ovplyvnil najmä výrazný prepad pôrodnosti. Celkovo mala krajina ku koncu minulého roka 5.424.687 obyvateľov. Počet obyvateľov sa medziročne znížil o vyše 4000. TASR o tom informoval Štatistický úrad.



Bratislava - Senát Mestského súdu Bratislava I otvoril na tretí pokus súdny proces s Ladislavom B. a ďalšími tromi spoluobžalovanými v kauze Bonaparte. Na hlavné pojednávanie sa osobne nedostavil ani jeden z obžalovaných, súhlasili s konaním v ich neprítomnosti.



Kyjev - Ukrajinský parlament schválil predpoludním zákon, ktorý upravuje nábor nových brancov v krajine. Kontroverzná legislatíva bola prijatá po niekoľkých mesiacoch odkladov a tisíckach pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.



Kyjev - Rusko v noci na dnes vystrelilo na Ukrajinu viac než 40 rakiet a uskutočnilo 40 dronových útokov, pričom cielilo na "kritickú infraštruktúru" krajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň opätovne požiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany Kyjevu.



Kyjev - Napriek rastúcim neúspechom na fronte je viac ako 80 percent Ukrajincov stále presvedčených o víťazstve nad Ruskom, pričom 59,5 percenta opýtaných bezvýhradne verí, že vojnu s Ruskom vyhrajú. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracovalo Ukrajinské centrum ekonomických a politických štúdií O. Razumkova.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu prijali včera večer návrhy na prepracovanie farmaceutických právnych predpisov EÚ s cieľom podporiť inovácie a zvýšiť bezpečnosť dodávok, prístup k liekom a ich cenovú dostupnosť.



Budapešť - Maďarský právnik a niekdajší bruselský diplomat administratívy premiéra Viktora Orbána Péter Magyar, ktorý zmobilizoval v uplynulých týždňoch dva masové protesty proti Orbánovmu režimu, zakladá politickú stranu TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana rešpektu a slobody). Vyplýva to zo statusu Magyara, ktorý zverejnil na Facebooku.

Na snímke Péter Magyar.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


Soul - Juhokórejské liberálne opozičné strany dosiahli vo včerajších parlamentných voľbách drvivé víťazstvo, čím zasadili silný úder prezidentovi Jun Sok-jolovi a jeho konzervatívnej strane, ale v parlamente nezískali dvojtretinovú väčšinu.



Rím - Počet obetí stroskotania plavidla s migrantmi v maltských vodách neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa stúpol na deväť. Stále je pritom nezvestných 15 ľudí vrátane troch maloletých.



Atény - Grécko včera prvýkrát po viac ako 100 rokoch sprístupnilo historickú mešitu v meste Solún. Umožnilo tak modlitby pri príležitosti moslimského sviatku Íd al-Fitr, ktorým sa končí posvätný mesiac ramadán.