Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Spolupráca SR a Ukrajiny v jadrovej oblasti sa posilní

Na snímke vpravo minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD) prichádza na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR v Bratislave v pondelok 25. marca 2024. Foto: TASR - Jakub Kotian

Posilnenie spolupráce je predmetom dohody medzi Ministerstvom vnútra (MV) SR a Správou Štátnej hraničnej stráže Ukrajiny, ktorú podpísali počas spoločného rokovania vlád v Michalovciach.

Michalovce 11. apríla (TASR) - Slovensko a Ukrajina budú úzko spolupracovať v oblasti chemickej, biologickej, radiačnej a jadrovej (CBRN) bezpečnosti. Posilnenie spolupráce je predmetom dohody medzi Ministerstvom vnútra (MV) SR a Správou Štátnej hraničnej stráže Ukrajiny, ktorú vo štvrtok počas spoločného rokovania vlád v Michalovciach podpísali minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a vedúci správy ukrajinskej pohraničnej stráže Serhii Deineko. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

Dohoda podľa rezortu upravuje spoluprácu v oblasti predchádzania a boja proti nelegálnemu pohybu zbraní hromadného ničenia a zaisťovania nebezpečných materiálov na ukrajinsko-slovenskej hranici. Realizovať sa má formou výmeny informácií a uskutočňovaním seminárov a cvičení v rámci projektov, ako aj vzájomnou pomocou pri zásahoch počas CBRN udalostí a incidentov na ukrajinsko-slovenskej hranici.

"Téma CBRN hrozieb naberá v poslednom čase na aktuálnosti. Preto výmena skúseností a rozvoj odborných štandardov a ich zapracúvanie do výkonnej a úradnej činnosti sú kľúčové pre stabilitu a bezpečnosť ktoréhokoľvek štátu v ktoromkoľvek regióne," uviedol Šutaj Eštok.