Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Peniaze na opravu Spišského hradu stále neprišli na účet

Spišský hrad v jesenných hmlách. Foto: TASR Milan Kapusta

Vláda na svojom výjazdovom rokovaní 23. októbra v Kežmarku schválila na sanáciu havarijného stavu Spišského hradu, jeho románskeho a západných palácov investíciu vo výške viac ako 4,8 milióna eur.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Verejné obstarávanie na zhotoviteľa sanácie havarijného románskeho paláca a západných palácov Spišského hradu sa ešte nezačalo. "Slovenské národné múzeum (SNM) nemá zatiaľ k dispozícii finančné prostriedky, ktoré na rekonštrukciu havarijného stavu schválila vláda 23. októbra,“ informovala TASR vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Ministerstvo kultúry (MK) SR vysvetlilo situáciu procesom zabezpečenia finančných prostriedkov v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách. "MK SR komunikuje s rezortom financií, aby boli finančné prostriedky pre SNM uvoľnené čo najskôr," oznámil Peter Mäsiar z kancelárie ministerky kultúry.

"Ihneď po pridelení finančných prostriedkov je SNM pripravené začať proces verejného obstarávania," dodala Vášáryová. V súčasnosti sa podľa jej slov realizuje pri rekonštrukcii palácov investičná akcia, financovaná z mimorozpočtových prostriedkov, ktoré rezort kultúry poskytol SNM v roku 2018. Uskutočnené verejné obstarávanie v minulom roku sa týkalo rekonštrukčných prác na tzv. kapitánskom dome a vnútroareálových rozvodoch inžinierskych sietí.

Vláda na svojom výjazdovom rokovaní 23. októbra v Kežmarku schválila na sanáciu havarijného stavu Spišského hradu, jeho románskeho a západných palácov investíciu vo výške viac ako 4,8 milióna eur. Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) v tej súvislosti upozornila, že takmer tri milióny eur budú musieť ísť na sanáciu ešte v tomto roku.

Požiadavku na financovanie projektu sanácie havarijného stavu Spišského hradu predložilo MK v návrhu rozpočtu do roku 2022 v rámci návrhu prioritných výdavkových titulov. Okrem prostriedkov na sanáciu palácov (vyše 4,5 milióna eur) chce ministerstvo ďalších 300.000 eur použiť na spevnenie plôch a nádvoria a sanáciu hradného brala.

Spišský hrad je národnou kultúrnou pamiatkou zapísanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Od roku 1993 je vedený aj v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ako súčasť zápisu Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia. Je aj súčasťou územia európskeho významu Travertíny pri Spišskom Podhradí (Natura 2000).