Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Slovensko a Čína budú spolupracovať v boji proti trestnej činnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K dohode pristúpili strany v snahe prispieť k rozvoju a posilneniu bilaterálnych vzťahov založených na rešpektovaní suverenity, rovnosti a vzájomného prospechu.

Bratislava 22. januára (TASR) - Slovensko a Čínska ľudová republika budú spolupracovať pri predchádzaní a v boji proti trestnej činnosti, organizovanému zločinu a terorizmu. Vyplýva to z dohody medzi krajinami, ktorú v stredu schválila vláda.

K dohode pristúpili strany v snahe prispieť k rozvoju a posilneniu bilaterálnych vzťahov založených na rešpektovaní suverenity, rovnosti a vzájomného prospechu. "Strany spolupracujú pri predchádzaní, objasňovaní, odhaľovaní a vyšetrovaní trestných činov," uvádza sa v materiáli, ktorý predložilo Ministerstvo vnútra SR.

Z materiálu vyplýva, že ide o trestné činy spáchané násilím, nadnárodný organizovaný zločin, nedovolené obchodovanie s narkotikami a psychotropnými látkami. Krajiny sa budú zaujímať aj o obchodovanie s ľuďmi, pranie špinavých peňazí, podvody, počítačovú trestnú činnosť, pašeráctvo, terorizmus a jeho financovanie, krádeže umeleckých diel, environmentálnu trestnú činnosť či falšovanie alebo pozmeňovanie verejnej listiny.

Taktiež aj trestné činy týkajúce sa protiprávneho nakladania s toxickými, infekčnými, rádioaktívnymi a jadrovými materiálmi. Krajiny budú spolupracovať pri výmene informácií, právnych aktov, informácií o technikách a technologických prostriedkov a pri pátraní po hľadaných osobách.

"Zmluvné strany spolupracujú pri výcviku policajných dôstojníkov druhej zmluvnej strany a zdokonaľovaní ich odborných a technických zručností, ako aj pri získavaní manažérskych a riadiacich schopností," približuje ministerstvo v materiáli.