Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Slovenská poetka Mária Ferenčuhová vystúpi na festivale v Luxemburgu

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

Ferenčuhová, ktorej vyšla vo francúzskom preklade Silvie Majerskej zbierka Imunita/Immunité, prečíta svoje básne v sobotu v opátstve Neimënster a v nedeľu v Galérii Simoncini.

Luxemburg 26. apríla (TASR) - Sedemnásty ročník medzinárodného festivalu poézie Le Printemps des Potes (PPL) sa v dňoch 26. až 28. apríla koná v Luxemburgu. Svoju tvorbu predstaví dvanásť básnikov z dvanástich krajín vrátane Slovenska. TASR o tom informovala Lucia Galdíková zo Slovenského literárneho centra.

Slovensko bude reprezentovať poetka, prekladateľka a filmová bádateľka Mária Ferenčuhová, ktorá za svoju tvorbu získala niekoľko ocenení a jej diela preložili do viac než desiatky jazykov.

Ferenčuhová, ktorej vyšla vo francúzskom preklade Silvie Majerskej zbierka Imunita/Immunité (La Traductire 2019), prečíta svoje básne v sobotu v opátstve Neimënster a v nedeľu v Galérii Simoncini.

Okrem čítania básní na samotných podujatiach sú vybrané texty publikované v luxemburskom mienkotvornom denníku Tageblatt. Minulý piatok (19. apríla) sa tak jeho čitatelia mohli oboznámiť s básňou Márie Ferenčuhovej Slapové javy (Force de marée) zo spomenutej zbierky Imunita.

Ferenčuhovej básne vyšli po francúzsky tiež v antológii Danubiennes (Éditions Petra, 2019), ktorá prináša dvanásť hlasov súčasnej slovenskej ženskej poézie.

Témou aktuálneho ročníka poetického stretnutia je "La Grâce" (Milosť), dodáva Slovenské literárne centrum.

Festival Le Printemps des Potes sa okrem prezentácie tvorby už etablovaných básnikov zameriava aj na podporu nových talentov. Každoročne preto organizuje viacjazyčnú básnickú súťaž pre študentov stredných a vysokých škôl v Luxembursku.

Účasť slovenskej poetky na festivale podporil Generálny konzulát SR v Bruseli.