Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Výzva Slovenskej komory ortopedických technikov adresovaná VšZP

Foto: Slovenská komora ortopedických technikov

Komora odmieta hru s časom zo strany poisťovne a nové doplatky pre zdravotne postihnutých pacientov.

Bratislava 28. decembra (OTS) - Slovenská komora ortopedických technikov vyzýva vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, aby pristúpilo k okamžitému a zodpovednému rokovaniu o zmluvných podmienkach pre rok 2018. Napriek hraničnému dátumu, k dnešnému dňu nie sú zadefinované zmluvné vzťahy, čoho následkom bude chaos na ktorý doplatia pacienti najväčšej zdravotnej poisťovne.

Nesystémový návrh zmluvy na rok 2018, ktorý zaslala VšZP poskytovateľom lekárenskej starostlivosti až v druhej polovici tohto mesiaca (18. až 21. decembra) prináša zavedenie doplatkov pri individuálych ortézach, čím vzniknú vysoké doplatky aj za pomôcky na mieru určené zdravotne postihnutým deťom s diagnózou, ako je detská mozgová obrna. Napríklad, na základe doručeného návrhu sa z dôvodu zníženia úhrady zdravotnej poisťovne doplatky pri rôznych prevedeniach liečebnej korekčnej ortézy členka z nízkoteplotného termoplastu mohli vyšplhať na 25 až 90 eur, pri sedacej ortéze až na 190 eur a pri dynamickej celotelovej pohybovej lykrovej ortéze až na 230 eur. Aj pri bežnej pomôcke, ako je skoliotický plastový korzet (na obrázku) by doplatok mohol dosiahnuť sumu až 150 eur.

Vzhľadom na doterajšiu nečinnosť VšZP Slovenská komora ortopedických technikov nadobudla dojem, že zo strany VšZP ide o úmyselnú hru s časom. Poisťovňa zrejme verí, že v časovej tiesní poskytovatelia lekárenskej starostlivosti vo výdajniach ortopedickoprotetických pomôcok pristúpia na nové podmienky, ktoré po ekonomickej stránke nepokrývajú ani oprávnené náklady poskytovateľov. Naviac doplatky na individuálne nebandážne ortézy, ktoré by navrhovanou zmluvou museli pacienti doplácať, sú v rozpore s opatrením MZ SR, ktorým sa vydáva zoznam zdravotníckych pomôcok na mieru a garantuje ich dostupnosť všetkým pacientom bez doplatku.

Slovenská komora ortopedických technikov preto v mene poskytovateľov odmieta predložený návrh dodatku aj cenníka a trvá na prerokovaní návrhu, ktorý poisťovni predložila v dostatočnom časovom predstihu. Odmietame poskytovať starostlivosť o pacienta v podmienkach zámerne vytváraných v časovej tiesni, preto navrhujeme predĺženie doteraz platných zmlúv a podmienok do 31.3.2018.

Už v septembri 2017 vyzývali poskytovatelia lekárenskej starostlivosti prostredníctvom Slovenskej komory ortopedických technikov Všeobecnú zdravotnú poisťovňu k začatiu zmluvných rokovaní o zmluvnej úprave vzťahu na rok 2018 vzhľadom na to, že doterajšie zmluvy sú uzavreté len do konca roka 2017 a ide o kontinuálne zabezpečenie adekvátnej zdravotnej starostlivosti aj pre zdravotne ťažko postihnutých, ako sú pacienti s amputovanými končatinami. VšZP však na výzvu nereagovala a tak si vedenie komory dovolilo zaslať Všeobecnej zdravotnej poisťovni návrh novej zmluvy na rok 2018. Všetky tieto snahy boli zo strany VšZP odignorované.

Napriek opakovaným výzvam, až v dňoch 18. až 21. decembra reagovala Všeobecná zdravotná poisťovňa tým, že poskytovateľom lekárenskej starostlivosti doručila návrh dodatku k zmluvám o poskytovaní lekárenskej starostlivosti vrátane návrhu cenníka individuálnych ortopedickoprotetických pomôcok s účinnosťou od 1.1. 2018. A to bez predchádzajúceho rokovania či diskusie.

Z návrhu zmluvy, ktorý VšZP zaslala v hraničnom termíne, naviac nie je jasné stanovisko VšZP k predchádzajúcim návrhom komory. Návrh zmluvy zaslaný VšZP možno označiť za neodborný pokus o šetrenie na zdraví pacientov. Poisťovňa totiž navrhuje nekoncepčne a nesystémovo vypustiť z názvoslovia a tým aj z cenníka viaceré typy pomôcok, čím by neodborne zasiahla do jednotného názvoslovia založeného na medzinárodných normách pre oblasť ortotiky a protetiky.

Za zmienku možno stojí aj individualistický prístup vedenia VšZP voči jednotlivým poskytovateľom individuálnych ortopedickoprotetických pomôcok. Zatiaľ čo väčšina z nich obdržala návrh dodatku zmluvy až tesne pre Vianocami a bez predchádzajúcej diskusie a reakcie na žiadosť o diskusiu, jednému z dvoch desiatok poskytovateľov podpísala poisťovňa nie dodatok, ale zmluvu už začiatkom augusta tohto roku. A to s platnosťou na 12 mesiacov teda do konca augusta 2018. V rovnakom období žiadal o novú zmluvu aj iný slovenský poskytovateľ, ale tomu dala poisťovňa iba dodatok zmluvy s platnosťou do konca tohto roka. Žiadame preto vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, aby zjednotila prístup k poskytovateľom individuálnych ortopedickoprotetických zdravotníckych pomôcok.


Slovenská komora ortopedických technikov

Upozornenie: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.